Czasami fajnie jest stworzyć nakrycie stołu, które robi wrażenie. Zacznij od ustawienia na każdym miejscu kilku warstw monochromatycznych naczyń, następnie wybierz akcent kolorystyczny, np. Naczynia do pieczenia. Obie można wykorzystać do przygotowywania zapiekanek i pieczeni.
Ze względu na mały rozmiar miseczki żaroodporne mogą służyć do przygotowywania przystawek na ciepło, a przy tym są łatwe do przechowywania. Garnki kuchenne i rondle powinny jak najlepiej spełniać swoją rolę. Garnek z pokrywką IKEA to idealne rozwiązanie dla ceniących sobie oszczędność. Jego grube dno składa się z aluminium, które znajduje się pomiędzy warstwami ze stali nierdzewnej.
Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Patelnie wykorzystywane są bardzo często do przygotowywania różnych potraw, zarówno tradycyjnych, jak i orientalnych. Dlatego nie powinno ich zabraknąć w żadnej kuchni. Patelnia występuje w wielu wariantach, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.
Jeśli chodzi o wymiary, to mamy patelnie małe i duże. A w kwestii materiałów? Symbol marokańskiej sztuki kulinarnej.
Marokańskie kobiety hartują naczynie tagine przed pierwszym użyciem zamaczając spód na kilka godzin w wodzie, następnie idealnie osuszają, wlewają do talerza pół szklanki wody z odrobiną oliwy i pozostawiają na malutkim ogniu bez pokrywy do czasu całkowitego wyparowania wody. Jeśli ktoś z Was zapoznał się ze stroną „o mnie” zapewne zauważyliście, że wspomniałam tam o moim uzależnieniu, jakim są wszelkiego rodzaju naczynia gliniane. Uważam, że żaden (nawet firmowy) garnek z inoxu czy patelnia żeliwna nie odda nam smaku potrawy tak, jak zrobi to glina.
Formy do pieczenia. Nic nie tworzy domowej atmosfery tak, jak smakowite zapachy pieczonych ciast i ciasteczek. W tej chwili mogą Państwo zdecydować się zarówno na tadżiny tradycyjne, które wymagają hartowania, jak i naczynia typu tajine, które oferują znany producenci jak np. Le Creuset, Chasseur.
W tym przypadku mamy do czynienia z naczyniami z podstawką z żeliwa, które są nadzwyczaj. Największą popularnością cieszy się w Maroku. Podobno pierwsi wyprodukowali je Berberowie, którzy chcieli zminimalizować ilość wody dodawanej do gotowania. Tadżin to najpopularniejsze, jednogarnkowe danie kuchni marokańskiej.
Marokańczycy przygotowują je w specjalnym, stożkowatym naczyniu, ustawionym na wolnym ogniu. Można je jednak wykonać na kuchence, w zwykłym garnku. Tajine (tadżin) do przygotowywania marokańskich dań jednogarnkowych. Pokaż filtry Schowaj filtry. Wysyłka: natychmiast.
Tagine Scanpan Impact Ø cm. Produkt dostępny w magazynie. Gliniane naczynie typu tadżin to niezbędny element wyposażenia domu w krajach Maghrebu.
Bezpośrednio na ognisku, bądź w piecu przygotowuje się w nim potrawy (mięsne i wegetariańskie), które następnie wędrują na rodzinny stół i serwowane są z gorącej misy. Ale to nie tylko dzięki długiemu gotowaniu. Odpowiednia mieszanka orientalnych przypraw nadaje mu bardzo przyjemnego smaku. Wypróbuj przepis na marokańskie danie: tadżin z wołowiny – z pewnością ci zasmakuje! Do jego przygotowania wcale nie potrzebujesz specjalnego naczynia – wystarczy rondel z pokrywą.
Służy do przygotowywania potrawy o tej samej nazwie, czyli formy gulaszu mięsnego z warzywami. Podstawa naczynia jest wykonana z żeliwa , zaś góra z emaliowanej kamionki w kolorze beżowym. Może nawet zdecyduję się na ukiszenie cytryn, które to występują w wielu marokańskich przepisach. Zachęcam do zrobienia tego dania nawet jeśli nie macie specjalnego naczynia. Tadżin (tagine) to w uproszczeniu taki marokański gulasz, który tradycyjnie dusi się w specjalnym glinianym naczyniu z wąską, stożkowatą pokrywką.
Takie gotowanie pod przykryciem zatrzymuje i potęguje aromaty, dlatego potrawa jest jeszcze pyszniejsza. Moje naczynie do tadżin przywiozła mi siostra z Maroka i możecie zobaczyć je.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.