Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Maroku, jego kulturze i codziennym życiu jego mieszkańców. W książce znajdziecie odpowiedzi na takie pytania:Co to jest tadżin i dlaczego wygląda, jak mała piramida? W tej chwili mogą Państwo zdecydować się zarówno na tadżiny tradycyjne, które wymagają hartowania, jak i naczynia typu tajine, które oferują znany producenci jak np.
Le Creuset, Chasseur. Symbol marokańskiej sztuki kulinarnej. Marokańskie kobiety hartują naczynie tagine przed pierwszym użyciem zamaczając spód na kilka godzin w wodzie, następnie idealnie osuszają, wlewają do talerza pół szklanki wody z odrobiną oliwy i pozostawiają na malutkim ogniu bez pokrywy do czasu całkowitego wyparowania wody.
Kup tadżin w kategorii Garnki i patelnie kuchenne do gotowania taniej na Allegro. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Jest to jednocześnie nazwa samej potrawy, którą przyrządza się w tym nietypowym garnku.
Tagine (tagin, tajine, tadżin) - naczynie do tagin - jak je używać, jak o nie dbać? Post z filmem, przedstawiającym tagin. Dodatkowo - przepis na tagin. Jeśli ktoś z Was zapoznał się ze stroną „o mnie” zapewne zauważyliście, że wspomniałam tam o moim uzależnieniu, jakim są wszelkiego rodzaju naczynia gliniane. Uważam, że żaden (nawet firmowy) garnek z inoxu czy patelnia żeliwna nie odda nam smaku potrawy tak, jak zrobi to glina.
Tagine (Tajine, Tadżin, Tażin) to tradycyjne naczynie używane od wieków w kuchni marokańskiej (jak również Arabskiej). Tagine wykorzystywany jest najczęściej do gotowania potrawy o nazwie Tagine, pochodzącej od samego naczynia. Pomimo wielu wariantów tej potrawy, do przygotowania Tagine.
Tajine to również nazwa potrawy marokańskiej, a la gulaszu z warzywami i aromatycznymi przyprawami, przygotowywanej w tym właśnie naczyniu. Zobacz inne Naczynia żaroodporne, najtańsze i najlepsze oferty. Tagine, tajine, tadżin - naczynie do gotowania z Maroko i Tunezji. Gliniane naczynie typu tadżin to niezbędny element wyposażenia domu w krajach Maghrebu. Bezpośrednio na ognisku, bądź w piecu przygotowuje się w nim potrawy (mięsne i wegetariańskie), które następnie wędrują na rodzinny stół i serwowane są z gorącej misy.
To także przepyszne danie, które jest jednym z najpopularniejszych potraw kuchni marokańskiej :) Największą zaletą tadżinu z kurczakiem i warzywami jest to, że mięso jest pyszne, delikatne i aromatycznie. Ale to nie tylko dzięki długiemu gotowaniu. Tadżin to nie tylko nazwa glinianego naczynia.
Odpowiednia mieszanka orientalnych przypraw nadaje mu bardzo przyjemnego smaku. Tradycyjnie potrawy w tym naczyniu przygotowuje się na wolnym ogniu, a następnie w całości przenosi na stół. Wszyscy goście jedzą z jednego naczynia. Marokańczycy przygotowują je w specjalnym, stożkowatym naczyniu, ustawionym na wolnym ogniu. Można je jednak wykonać na kuchence, w zwykłym garnku.
Wypróbuj przepis na marokańskie danie: tadżin z wołowiny – z pewnością ci zasmakuje! Do jego przygotowania wcale nie potrzebujesz specjalnego naczynia – wystarczy rondel z pokrywą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.