wtorek, 24 listopada 2020

Termin kiszenia kapusty na zimę

Sprawdzony przepis na kiszoną kapustę sprawi, że po zdrową i smaczną kiszonkę będziesz mógł sięgać przez cały rok. Kiszenie kapusty w pojemnej beczce nie jest wcale takie skomplikowane. Wystarczy odpowiednio dobrane warzywo, właściwa proporcja soli, przyprawy i czas. Dowiedz się, ile soli jest potrzebne do kiszenia kapusty, czym ją doprawić i ile trwa proces fermentacji.


Do kiszenia kapusty wybieramy odmiany zimowe. By odnieść sukces w kiszeniu kapusty należy też pamiętać, że zdecydowanie lepsza w smaku i łatwiejsza w kiszeniu jest kapusta odmian zimowych.

Warto poszukać jej u swojego dostawcy. Połowa października to czas kiszenia kapusty na zimę. Jeśli nie mamcie dużej powierzchni na jej przechowywanie lub nie wyobrażacie sobie szatkowania kilogramów kapusty, można po prostu kisić ją na bieżąco w mniejszych ilościach i cieszyć się jej smakiem nie tylko w zimie, ale przez cały rok. Po przeczytaniu wielu przepisów na kiszenie kapusty uśredniłam ilość soli ( od do grama na kg) i dodałam gramy na kg.


Po dniach, kiedy to kapusta powinna być ukiszona, spróbowałam jej i jest przeraźliwie słona. Czy to się zmieni lub czy można coś zrobić żeby ją uratować? Lista przepisów na termin kiszenia kapusty z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!

Jeżeli w tym momencie zrezygnuje się z przebicia kapusty, powstały gaz nie będzie miał ujścia, procesy fermentacji będą nadal przebiegać, nastąpi proces gnilny, który niekorzystnie wpłynie na smak i konsystencję kapusty. Jeśli teraz spróbować to z malutkiej porcji, po to aby spróbować co z niej wyjdzie przez miesiąc i czy smakuje,za miesiąc będzie już do spróbowania i jak zasmakuje to można zrobić więcej już na zimę. Zrobiona w domu jest najlepsza, poza tym masz gwarancję, że nie zawiera cukru i octu.


Jak domowym sposobem kisić kapustę? Podajemy przepis podstawowy na kiszoną kapustę. Polecam samodzielne kiszenie kapusty w domu , na początek lepiej zaczynać od małych ilości.


Ja zakisiłam w zeszła sobotę kg , jest już gotowa i jutro przełożę ją do słoików. Im dłużej będziemy ją kisić, tym będzie kwaśniejsza. Kiedy kwaszona kapusta osiągnie odpowiedni smak (maksymalnie po 9-dniach), stawiamy ją w chłodnym miejscu (o temperaturze ok. 5-st.


C), aby się nie przekwasiła – to spowolni proces fermentacji. Zobacz porady i przepisy na temat kiszenia kapusty! Zaloguj się lub zarejestruj. Często pytacie mnie jak kisić kapustę i czy domowa kiszona kapusta jest zdrowsza od tej, którą można kupić w sklepach.


Domowa kiszona kapusta. Uważam, że tak i zdecydowanie raz jeszcze tak! Na pewno od tych w słoiku, co stoją na półce.


Taka kiszona kapusta jest pasteryzowana, więc żegnajcie zdrowe bakterie. Październik, to najlepszy miesiąc na kieszenie kapusty.

Kwas mlekowy konserwuje kapustę i dzięki niemu może być długo przechowywana. Można rzecz jasna kisić kapustę w ten sam sposób zostawiając ją w kamionkowym, dużym naczyniu. Warstwę z wierzchu często trzeba zdjąć i wyrzucić, to naturalna rzecz. Na koniec, na wierzch kapusty należy położyć duży talerz i obciążyć go np.


Następnie wierzch garnka należy przykryć np. Mimo to na ogół kiszenie dobiega do końca po około tygodnia. Gdy ustanie fermentacja przekładamy do słoików, ugniatamy. Nadmiar soku wlewamy na górę słoika z kapustą. Słoiki przenosimy do zimnego miejsca.


Ponieważ w ubiegłym roku kilka razy poległem przy okazji kiszenia ogórków (jak się okazuje tu jakość surowca jest kluczowa, najlepsze są oczywiście prosto z pola, ale w mieście ciężko takie kupić), nie zastanawiałem się specjalnie długo i zapisałem się. Kapusta jest pyszna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty