Chleb graham na drożdżach. Bardzo prosty i szybki chleb na drożdżach składający się z razowej i jasnej mąki pszennej, z niewielkim dodatkiem żytniej mąki razowej i miodu. Nie wymaga długiego zagniatania, rośnie bardzo szybko a smakuje… jak chleb graham :-) Jest raczej miękki i puszysty, rewelacyjny również do tostów.
Ja kupuję mąkę w dyskoncie na L, bo jest drobniutko zmielona, co ułatwia robienie z niej ciasta. Jest to wyrób dosyć lekkostrawny, dlatego sprawdza się przy problemach żołądkowych oraz dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy.
Wartość energetyczna jednej kromki chleba graham (g) wynosi kcal. Dodatkowo są o wiele zdrowsze od tradycyjnych wypieków pszennych. Mało z nim zachodu, a można go również mianować chlebem ratunkowym, bo uratował nas kiedy w niedzielne popołudnie okazało się, że nie ma pieczywa. Bardzo go lubię, chociaż ciężko w naszych piekarniach o dobry chleb bez spulchniaczy i innych świństw. Jako że nadchodzi sesja i miałam się uczyć, robiłam wszystko byleby tego nie robić.
Zajrzałam do szafki a tam - mąka graham! Pyszny chleb graham.
Chrupiąca skórka, miękki w środku i wyrazisty w smaku. Mąka graham to pszenica, trochę lepiej oczyszczona niż mąka razowa. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby.
Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.
Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Lista przepisów na chleb żytni razowy na drożdżach z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Pieczywo drożdżowe można przygotować również z mąk bezglutenowych.
Podczas fermentacji ciasta chlebowego drożdże rozkładają cukry na dwutlenek węgla i alkohol.
Graham (chleb Grahama) – chleb z grubo mielonej (razowej) mąki pszennej. Często w okresie letnim do ciasta jest dodawany kwas mlekowy spożywczy w celu zapobiegnięcia rozwojowi laseczki Bacillus subtilis. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże.
Prosty domowy chleb na drożdżach (bochenki). Poniższy przepis zawiera kompletny sposób przygotowania chleba na drożdżach. Jeżeli planujesz zrobić chlebek na zakwasie, polecam przepis na chleb na zakwasie i przepis na zakwas. W niektórych gotowych mieszankach mąki na chleb też są ulepszacze. Trzeba dokładnie czytać etykietę.
Z pszennym chlebem pieczonym na drożdżach jest jeden zasadniczy problem. Nie trudno upiec chleb na drożdżach, ale trudno upiec chleb. Prawdziwy chleb na zakwasie spożywany regularnie, każdego dnia może być traktowany niemal jak lekarstwo. Dzieje się tak za sprawą procesu fermentacji, która zachodzi podczas produkcji zakwasu.
W tym właśnie momencie zostają zniszczone toksyny, związki pleśniowe oraz rakotwórcze. W procesie fermentacji następuje również dezaktywacja kwasu fitynowego, występującego w ziarnach. Pokazuje jak krok po kroku zrobić dobre pieczywo na drożdżach, dzięki tym przepisom zrobicie smaczne bułeczki oraz drożdżową bagietkę. Właśnie go zrobiłam. Pierwszy raz pszenny na drożdżach, bo zawsze żytni na zakwasie.
Ten chleb to jakiś obłęd! Pieknie pachnie, chrupiąca skórka jak nigdy, mieciutki sprężysty środek. Ciężko mi się opanować. Najlepszy chleb jaki jadłam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.