środa, 14 marca 2018

Chleb wypiek

Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.

Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Chleb pszenny z małą domieszką ciemnej mąki żytniej, z dodatkiem kminku. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin).


Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie. Domowe pieczywo na zakwasie. Jak przygotować zakwas.

Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty. Wypiek chleba domowego na drożdżach nie wymaga użycia zakwasu, a co za tym idzie, jest zdecydowanie szybszym sposobem na domowe pieczywo. Wypiek chleba w piecu chlebowym. Jeśli nie mamy czasu, chleb można wypiec w maszynie zgodnie z jej programem pieczenia.


Wiele osób z nostalgią wspomina chleb przygotowywany w tradycyjnym piecu chlebowym. Chleb znany w starożytności nie przypominał współczesnego pulchnego wypieku, raczej zbliżony był do podpłomyka, znanej obecnie macy lub cienkiego podkładu pod pizzę. Taki chleb łatwiej było łamać niż kroić i zapewne stąd wziął się powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj obrzędowego łamania chlebem.


Powiem jedno, chleb był przepyszny i potrafił zachować swoje właściwości do następnego wypieku, czyli przez tydzień. Planuje dodac olej do nastepnego wypieku, efektem pewnie bedzie mniejsze „klejenie” sie masy do miski, w jakiej mieszamy. Smaku raczej nie zmieni. Chleb wstawiam do zimnego piekarnika, który nastawiam na temp. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut.


Wypieki z mąki orkiszowej są niesłychanie zdrowe. Sam orkisz ma duże właściwości zdrowotne: wzmacnia odporność, ma dobry wpływ na krew, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii. Zakwas możemy przygotować w domu, najlepiej na kilka dni przed wypiekiem chleba.


Raz przygotowany zakwas można potem używać wielokrotnie.

Warto poświęcić na to czas, ponieważ chleb pieczony na zakwasie ma zupełnie inny charakter. Jest znacznie cięższy, mniej słony i bardziej sycący. Ma chrupiącą skórkę, pachnie zbożem, a jak smakuje z masłem!


Jaką mąkę wybrać, by się zdrowo odżywiać, z jakiej upiec wartościowy chleb? To pytanie zadaje sobie każda. Wspaniały chleb, najsmaczniejszy chleb na zakwasie, jaki do tej pory upiekłam. Przepis na chleb wiejski. Jest pracochłonny, ale warto poświęcić mu czas.


Pokazujemy, że pieczenie domoweog pieczywa nie jest trudne. Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze dwie godziny aż się zakwas ogrzeje i dopiero wyrabiam masę na chleby. Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb. Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach. Najlepsze ciasta, ciasteczka, desery i pieczywo.


Najsłodszy blog w sieci. Tradycyjne polskie przepisy na słodkości - znane i lubiane. Słodkości znane na całym świecie. Autorskie przepisy ze zdjęciami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty