Serowe fondue robimy nacierając wnętrze kociołka przepołowionym czosnkiem, a następnie wsypując do niego mieszaninę startych serów – ementaler, roquefort i gouda dobrze się sprawdzą – generalnie powinny to być średniotwarde i miękkie, aromatyczne żółte sery. Czasem w sklepie można dostać specjalną mieszankę do fondue. Przyrządza się także fondue mięsne (fondue bourguignonne, Szwajcaria), w którym masa serowa zastępowana jest gorącym olejem, a pieczywo na widelcach – wołowiną, oraz fondue czekoladowe, gdzie np. Wykształciła się również swoista etykieta jadania fondue.
Jakie dodatki do fondue?
Oto część mojego zestawu: Tak jak widzicie: owoce (gruszki, jabłka, winogrona), różnorodne pieczywo, warzywa (u mnie koper włoski i papryka). Umówmy się co do jednego. Fondue nie jest dietetyczne. To co jest przyjemne, rzadko kiedy jest zdrowe.
Jak zrobić fondue serowe, czekoladowe i mięsne? Wcale nie tak trudno jak mogłoby się wydawać! Musisz zaopatrzyć się jednak w specjalne naczynie do fondue i zgromadzić potrzebne składniki do przyrządzenia potrawy.
Typowymi przyprawami do fondue jest pieprz biały, gałka muszkatołowa i niektóre zioła. Posiekany czosnek wkładamy na dno pojemnika do fondue, wlewamy wino, sok z cytryny, i zagotowujemy. Następnie dodajemy starty ser i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Zdejmujemy z ognia.
Mieszamy i doprawiamy. Gotowe fondue stawiamy na podgrzewacz. Do nabijania owoców wykorzystaj patyczki do szaszłyków.
Jeśli czekoladowe fondue Ci zasmakuje, możesz kupić specjalne naczynie do podawania fondue wraz ze szpikulcami. Dla urozmaicenia smaku Twojego czekoladowego fondue możesz również dodać sok pomarańczowy, aromat waniliowy, brandy lub likier amaretto. Takie właściwości wykazuje żeliwo oraz ceramika. Dzięki temu nie musimy obawiać się o poparzenia korzystając z zestawów do fondue i raclette.
Radość zakupów i 1 bezpieczeństwa dla każdej transakcji. Zestawy do fondue - Najwięcej ofert w jednym miejscu. Komplet do fondue to świetne rozwiązanie na eleganckie przyjęcia we dwoje, lub w większym gronie.
Składające się z pięknych, tradycyjnych i nowoczesnych naczyń, z eleganckimi widelczykami oraz praktycznymi świeczkami do fondue zestawy, powinny zagościć w każdym domu wielbicieli smacznych i efektownych potraw.
Idea jest prosta: podgrzewamy wino i rozpuszczamy w nim ser. Rodzaje garnków do fondue. Potrawy z fondue zazwyczaj jada się bezpośrednio z garnka.
Wybór garnka do fondue zależy od rodzaju dań, jakie zamierzamy przyszykować w fondue. Ceramiczny rondel nadaje się do serowego fondue. Mąż mi wczoraj przygotował niespodziankę w postaci serowego fondue i powiedział, żebym zamieściła przepis na blogu, co też czynię :) Znajdziecie wiele przepisów na fondue, jedne drogie, inne tańsze.
Naczynia do fondue i urządzenia raclette. Polacy są coraz bardziej otwarci na nowe smaki i propozycje kulinarne z całego świata. Dlatego jeszcze paręnaście lat temu zupełnie nieznane u nas fondue czy raclette, teraz zyskuje ogromną popularność, a ciekawe formy przekąsek stają się ważnym akcentem zarówno w czasie romantycznych kolacji, spotkań z przyjaciółmi, jak i. Wedel bardzo fajnie się roztapia i ma idealną konsystencję a do tego ten niepowtarzalny smak sprawia że wedlowskie fondue nie ma sobie równych.
Nazwa fondue pochodzi od łacińskiego słowa „funde”, które oznacza „stapiać” lub „rozpuszczać”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.