Domowy chleb z otrębami. Najpierw robimy rozczyn: z łyżki mąki, świeżych drożdży, łyżeczki cukru i 2ml cieplej wody. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce- do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy: mąkę, otręby, płatki, sól. Następnie wlewamy resztę wody.
Wsypujemy ziarna słonecznika. Ciemny, żytni chleb z dodatkiem otrębów. Z przepisu otrzymamy nieduży, ale konkretny bochenek chleba o wilgotnym, dość zwartym miąższu i twardej, chrupiącej skórce. Jest aromatyczny i ma lekko kwaśny smak. Jego jedyną wadą jest kilkugodzinny czas wyrastania.
Chleb pozostaje dość długo świeży. Przedstawiamy sprawdzony, zdrowy, łatwy do przygotowania przepis na chleb pszenny z otrębami.
Bezpłatna rejestracja. Poziom trudności łatwy. Czas przygotowania 10min. Liczba porcji kromek. Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania.
Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane. Nazwa poolish pochodzi od polskich piekarzy, którzy opracowani tę metodę przygotowania zaczynu, a następnie przenieśli ja do Francji. Teraz metoda ta kojarzona jest głównie z piekarnictwem francuskim. Pieczenie chleba jest fascynujące. Nie mówiąc już o korzyściach w jedzenia własnoręcznie przygotowanego chleba.
Do chleba, oprócz otrąb można dodać kminek, siemię lniane lub słonecznik. Prosty chleb z otrębami , słonecznikiem i siemieniem lnianym. Ten przepis dostałam jakiś czas temu od mamy z zapewnieniem, że jest wart wypróbowania. Ciasto na chleb przygotowuje się w miarę szybko, nie wymaga czasochłonnego wyrabiania i wyrastania.
Na pewno, nie jest to ostatni mój chlebek z tego. Smaczny chleb bez dodatków, przygotowany z mąki pszennej, ale dzięki otrębom przypomina w smaku chleb razowy.
Jest to taki klasyczny chleb na kanapki. Bardzo dobry chleb, przygotowany na zaczynie żytnim razowym. Co prawda – do ciasta dodaje się jasną mąkę pszenną, jednak właśnie dzięki temu żytniemu zaczynowi chleb jest nieco cięższy, bardziej trwały i pięknie pachnie. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Korzyści płynące ze spożywania chleba z otrębami potwierdza wiele badań naukowych.
Na przykła poprawia apetyt, zapewnia uczucie nasycenia na dłuższy czas, pozytywnie wpływa na mikroflorę jelit, reguluje procesy trawienia. Otręby, znajdujące się w chlebie pomagają pozbyć się toksyn i metali ciężkich z organizmu, wzmacniają odporność, regulują ciśnienie krwi, a także. D oraz µg witaminy K. Do rozczynu dodać pozostałą mąkę, otręby, płatki owsiane, słonecznik, sól oraz 2ml letniej wody. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Przepis: chleb z otrębami z automatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.