wtorek, 9 października 2018

Pieczenie chleba na zakwasie

Sam zaczyn to nawet godzin czekania, ale WARTO! Przymierzam się dziś do pieczenia chleba na zakwasie pszennym, który wyhodowałem z Twojego przepisu. Piszesz tutaj w poradach, żeby chleb piec w piekarniku metoda „góra – dół”.


Niestety mam zwykły piekarnik gazowy bez opcji grzania z góry. Pieczenie chleba na zakwasie a wypiek chleba na drożdżach. Tradycyjny chleb to taki robiony na zakwasie, ale pieczywo można wypiekać również na drożdżach.

Nawet w piekarniach coraz częściej spotykam pieczywo z dodatkiem drożdży, a to dlatego, że jest to dużo szybszy proces – ciasto wyrasta już w ciągu 2-godzin i jest gotowe. Więc jeśli jesteś w miarę cierpliwy, spróbuj. Dzisiaj przedstawię Wam chleb, którym powróciliśmy do pieczenia na zakwasie. Zakwas chlebowy- krok po kroku. Dodam kilka swoich, praktycznych uwag o pieczeniu żytniego chleba na zakwasie.


Na początek zalecam pieczenie chleba z mąki chlebowej (typ 720), tak jak radzi pani Tosia, chleb razowy jest trudniejszy do upieczenia. Przepis na zakwas żytni do pieczenia chleba. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?


Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?

Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Przeczytaj, jak krok po kroku, w domowej kuchni wyhodować prosty zakwas na chleb. Myślę, że pieczenie chleba uczy pokory.


Mój pierwszy chleb to była cegła. Owszem, zniechęciłam się jak i Pani, odłożyłam pieczenie chleba na pewien czas. Nie można po pierwszej próbie upieczenia chleba winić przepisu, proporcje są dobre, książkowe - znanego autora, pieczone przez tysiące osób w internecie.


Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie. Domowe pieczywo na zakwasie. Jak przygotować zakwas. Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty.


Wlasnie pieke moj pierwszy chleb na zakwasie z Pani przepisu. Czy postepowac z nim wtedy w taki sam sposob jak podczas przygotowywania go do pieczenia chleba? Z gory dziekuje za odpowiedz!


Długotrwały, wymagający cierpliwości, ale coraz chętniej do niego wracamy.

Jeśli w sklepach mamy do wyboru chlebo-podobne wypieki z listą polepszaczy, to warto poświęcić czas na naukę, a potem na upieczenie własnego chleba w domu. Młody zakwas nie jest na początku może tak silny, jak drożdże spożywcze, ale z czasem, gdy staje się starszy nabiera większej siły. Inaczej chleb nie wyjdzie.


Chleby na mące pszennej mogą być pieczone zarówno na drożdżach spożywczych, jak i na zakwasie. Niestety zaden producent maszyn nie przewidzial programu do pieczenia chleba na zakwasie. I pewnie nie jest to możliwe, ponieważ czas wyrastania takich chlebów bywa rózny i wlasciwie nieprzewidywalny.


Dlatego tez, lepiej się sprawdza wyrabianie chlebów w maszynie, pieczenie zaś w piekarniku. Do pieczenia chleba na zakwasie możesz używać różnych mąk, niekoniecznie żytniej. Do pierwszych chlebów oprócz zakwasu dodaj również niewielką ilość suszonych drożdży (5-łyżeczki) – sam zakwas będzie jeszcze za słaby i chleb nie wyrośnie. Po kilku tygodniach i dokarmieniach powinien się wzmocnić i sam da radę.


Jeśli ktoś próbował już pieczenia chleba żytniego tylko na drożdżach, musiał się przekonać, ze to niestety niemożliwe. Nawet, jeśli mąka żytnia stanowi tylko część użytej do wypieku, jest to trudne. Początkującym piekarzom najlepiej wychodzą chleby z maki pszennej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty