piątek, 4 grudnia 2020

Zacier z kukurydzy na whisky

W tym momencie, jeśli wszystko poszło zgodnie z planem, jesteś gotowy(a) do destylacji pierwszej prawdziwej whiskey z kwaszonego zacieru (sour mash whiskey)! Jak poprzednio zlewaruj zacier z fermentera do kociołka destylacyjnego tak aby drożdże i ciężka kukurydza zostały na dnie. Domowy wyrób whiskey , Opis sprzętu i metod stosowanych przy destylowaniu whiskey.


Burbona można destylować w alembiku, lub na kolumnie półkowej do mocy. Dojrzewa w nowych, zwęglonych beczkach z dębu. Gdy temperatura spadnie poniżej 30.


Lista przepisów na zacier z kukurydzy z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Zacier z kukurydzy na Bourbon. W takim zestawie nie powinieneś mieć problemów z scukrzeniem. Jeżeli chodzi o whisky, obecne trendy wskazują na nuty wędzone i torfowe poszukiwane w destylatach, zwłaszcza Szkockich.


Butelki z destylarni na wyspie Islay, które produkują najbardziej znane torfowe whisky, mają z roku na rok większy udział w rynku. Dlatego zajmiemy się właśnie taką, szkocką whisky wędzoną. Z powodu nieurodzaju ziemniaków ogólnie zwracają u nas uwagą na kukurydzę, która wydaje się być płodem najbardziej nadającym się do zastąpienia ziemniaków w gorzelnictwie. Wobec tego na czasie będzie zaznajomić się z techniczną stroną przerobu, o czym podajemy bliższe wskazówki za. Zamieszać całość i pozostały słód rozsypać po powierzchni zacieru.


Whisky z kukurydzy przepis - Durszlak. Odstawić na min. Gdy ziarna słodu zaczną pęcznieć, rozpocząć mieszanie całości do momentu aż zacier osiągnie temp.


W niewielkiej ilości zacieru rozmnożyć (uwodnić) drożdże i wlać do zbiornika z zacierem. Wiadomo z doświadczenia że kukurydza ma najwięcej skrobi w sobie. Sucha do , mokra ok 32.


Kukurydzę dajemy na żarna tzn. Wodę należy zagotować, dodać enzymu upłyniającego ok 0. Do gotującej się wody dodać śrutę kukurydzianą w proporcji kg śruty na 3. Od dłuższego czasu poszukuję przepisu na zacier z kukurydzy ,w konsekwencji chciałbym zrobić Bourbon Whiskey. Może ktoś z kolegów ma doświadczenie z podobnym trunkiem i zechce podzielić się doświadczeniem. W serwisie Dzienniklodzki.


Możesz użyć słodu pszenicznego. Usuwanie z miski pokrywę i zawartość do ° C, na przykład poprzez umieszczenie w kąpieli z zimnej wody może być szybko chłodzony. Dodane przez szynszylka w: Tylko o kuchni.


Na wakacjach w Czarnogórzy rzuciło mi się w oczy że bardzo popularne (zaraz po pizzy) w tym kraju jest grillowanie surowej kukurydzy - sprzedają to jak hamburgery i kebaby na ulicy. Ktoś z was próbował takiej grillowanej kukurydzy? Sprawa jest bardziej skomplikowana, jeśli chcemy zrobić zacier z owoców.


Trudno tu podać dokładne proporcje, bo wiele zależy od tego, jakich owoców użyjemy. Do dużego garnka wlewamy 10L wody i zagotowujemy. CAŁY CZAS MIESZAMY CAŁOŚĆ!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty