piątek, 13 maja 2016

Dania gotowane na parze

Gotowanie na parze - jak gotować. Dania gotowane na parze mogą być różnorakie – od wytrawnych obiadowych takich jak, warzywa, mięso czy ryba na parze np. Ważne jest, by pamiętać, o odpowiednim ułożeniu potraw w parowarze i czasie ich. Na minut przed końcem gotowania możesz dorzucić do parowaru warzywa pokrojone na grube plastry lub w słupki.


Danie możesz dodawać z długoziarnistym ryżem. Oczywiście dania gotowane na parze najlepiej przygotowywać w parowarze. Jego brak nie jest jednak przeszkodą nie do pokonania – możesz go bowiem zastąpić mikrofalówką z. Dania z pary są smaczne i proste do przygotowania, można przygotować na parze dosłownie wszystko, bo gotowanie na parze to nie tylko moda, ale i zdrowie. Zebraliśmy najlepsze przepisy na dania z parowaru.


Najczęściej umieszcza się go w woku, którego dno wypełnione jest wodą. W ten sposób przygotowuje się gotowane na parze dania kuchni azjatyckiej. Jednak w bambusowych koszyczkach można gotować nie tylko orientalne dania. Kolejną możliwością jest zakupienie praktycznego w użyciu garnka do gotowania na parze.


Dania gotowane na parze

Zasada gotowania jest. Dzięki parowarowi uda ci się przygotować niezwykle smakowite dania z ryb, potrawy z drobiu, aromatyczne warzywa pełne witamin. Są też dużo mniej kaloryczne od potraw smażonych, pieczonych lub gotowanych.


Podane z lekkim sosem lub dressingiem, doprawione świeżymi ziołami to pyszne dania, która będą smakować na obiad wszystkim. Dietetyczne przepisy na dania na parze są niejednokrotnie o wiele prostsze w realizacji niż klasyczne przepisy, a obiady dużo zdrowsze. Pierś z kurczaka wystarczy natrzeć przyprawami i gotować w parowarze około minut.


Dania gotowane na parze

Straty witaminy C podczas gotowania w wodzie wynoszą około proc. Ponadto uparowane potrawy są lepiej strawne, najczęściej mniej kaloryczne i maja głębszy, naturalny smak i aromat. Co ważne, taka metoda gotowania to również oszczędność czasu. Jest na to jednak rozwiązanie, które pozwala zachować zielonym kuzynom kalafiorów smak, mikroelementy i prozdrowotne związki tak cenne w diecie człowieka.


Rozwiązanie to to gotowanie na parze i dzisiaj właśnie o tym jak ugotować na parze brokuły i co (ewentualnie) z nimi dalej robić? Podczas tradycyjnego gotowania znaczna część składników odżywczych i witamin zostaje utracona, dlatego dzięki gotowaniu na parze produkty używane do gotowania zachowują większość swoich wartości odżywczych. Gotując na parze jednocześnie rezygnujemy np. Przepisy na potrawy gotowane na parze sprawdzą się, zarówno jako te podane na obia jak i na kolację. Zadbaj o dobre posiłki dla siebie oraz dla całej swojej rodziny – włącz je na stałe do domowego menu!


Dania gotowane na parze

Smaczne potrawy bez grama tłuszczu? Taką zaletę ma gotowanie na parze. Służą do tego specjalne parowary albo zwykłe nakładki na garnek z wodą. Warzywa gotowane na parze nie tracą składników odżywczych, poza tym zachowują piękne kolory. Na parze można również przygotować mięsa, ryby, owoce morza, a nawet ugotować ryż czy jajka.


Lista przepisów na dania gotowane na parze z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Wiele osób twierdzi, że dania gotowane na parze są niesmaczne i brak im wyrazistości - nic bardziej mylnego. Przygotowałyśmy dla was pyszne przepisy, dzięki którym udowodnimy wam, że dania na parze równie smaczne jak te, które na co dzień przygotowujemy w tradycyjny sposób.


Czy ktoś posiada przepisy na gotowanie na parze? Należy pamiętać, że produkty gotują się na parze znacznie dłużej niż tradycyjnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty