Do jej przygotowania potrzebny jest też bulion lub wywar oraz dodatki - warzywne, mięsne, rybne, owoce morza. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera lub paella). W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. Zależnie od odmiany, potrawa może składać się z owoców morza, drobiu lub warzyw, takich jak groszek, fasola i papryka. Słowo paella pochodzi od łacińskiego słowa patella, które w tłumaczeniu na język polski oznacza specjalne, metalowe naczynie używane w czasach starożytnych Rzymian.
To wyśmienite danie narodziło się w Walencji, gdzie nosi nazwę paella valenciana i za twórców uważa się ludność lokalną z tego pięknego. Rozkwit popularności paelli miał miejsce w XIX wieku i od tego czasu jest to najpopularniejsze hiszpańskie danie. Ta hiszpańska potrawa na bazie ryżu będzie szczególnie udana z Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY.
Zacznij od przygotowania wywaru. Rosół Drobiowy WINIARY rozpuść w litra gorącej wody. Czosnek i cebulę oczyść oraz pokrój w drobną kostkę. Pochodzi z prowincji Walencja położonej nad Morzem Śródziemnym. Głównymi składnikami paelli są ryż i owoce morze, ale tak naprawdę dozwolone są wszelkie składniki - mięso, warzywa, grzyby.
Można stwierdzić, że to hiszpański odpowiednik włoskiego risotta. Kuchnia hiszpańska. Potrawy tradycyjne. Pudding ryżowy z cynamonem. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy.
Tak przyrządzane są duszone ryby, ślimaki i kilka sosów, m. W obu tych regionach główną potrawą jest paella. To proste chłopskie jadło zyskało sławę w całej Hiszpanii. Paella z krewetkami i chorizo. Składniki la fabada to wędliny takie jak chorizo, morcilla i lacón, czasem dodatkowo dodaje się boczku. Do tego fasola, papryka.
Tradycyjnie paellę przygotowuje się na wolnym powietrzu i spożywało bezpośrednio z metalowej patelni z dwoma uchwytami, w której ją gotowano. W domu można przygotować łatwiejsze i mniej tradycyjne wersje tego dania! Tutaj – moja propozycja, ale robiona według klasycznych reguł. To jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych w Hiszpanii. Jej głównym składnikiem jest ryż z dodatkiem szafranu.
Podawana jest jako danie główne, zazwyczaj na obiad. Nazwa potrawy nawiązuje do naczynia, w którym jest przygotowywana. Warzywna paella z mięsem z kurczaka (bez owoców morza). Jest to narodowa potrawa hiszpańska. Danie przyrządza się na patelni i podaje gorące.
Najpopularniejsza jest paella z Walencji, która początkowo składała się z ryżu, przypraw i ziół, a następnie stopniowo dodawano do niej: paprykę, pomidory, mięso lub kiełbasę i owoce morza. W niektórych hiszpańskich restauracjach potrawa przygotowywana jest na świeżym powietrzu, w ogromnych naczyniach. Kuchnię Katalonii charakteryzują potrawy słodko-pikantne.
Owoce i warzywa, takie jak papryka nora rosną na przybrzeżnych terenach Walencji i Murcji. Przepis na paellę z kurczakiem i warzywami to hit prosto ze słonecznej Hiszpanii. Przetestuj nasz pomysł i nie martw się już o dzisiejszy obiad! Na jednym z blogów wyczytałam, że potrawa ta właściwie nie jest paella, choć, ze względu na podobny wygląd i sposób przygotowania, jest za nią uznawana #128578; Gazpacho – dania hiszpańskie. Ja określiłabym to danie hiszpańskim chłodnikiem.
Zupa ta podawana jest na zimno. To główna potrawa jednego z najzimniejszych hiszpańskich regionów - Asturii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.