poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Patelnie ceramiczne czy teflonowe

Patelnia ceramiczna czy teflonowa? Którą z nich bardziej opłaca się kupić? Która lepiej sprawdzi się w naszej kuchni? Która ma lepsze opinie i króluje w rankingach? Najpopularniejsze rodzaje patelni z nieprzywierającymi powłokami to patelnia teflonowa i ceramiczna.


Warto wiedzieć, czym się różnią i którą lepiej wybrać do używania w domu. Czym dokładnie różnią się między sobą oba rodzaje patelni? Wcześniej wymieniliśmy zalety patelni ceramicznej. Teraz przyszła pora na wady. Na patelni ceramicznej nie można smażyć bez tłuszczu.


Powłoka ceramiczna (podobnie jak teflonowa) jest wrażliwa na nagłe zmiany temperatur. Oprócz tego dość długo utrzymują ciepło potrawy, co oznacza, że nie trzeba trzymać jej na małym ogniu, żeby była ciepła, zanim poda się ją na stół. Ceramiczna powłoka nie zwiększa diametralnie ceny patelni i jest tylko odrobinę cięższa niż teflonowa.


Wysoka temperatura powierzchni sprawia, że nie trzeba używać na niej dużej ilości oleju czy masła, więc używanie takiej patelni spodoba się osobom, które dbają o swoje zdrowie. Na dzisiejszym rynku mamy tak duże zróżnicowanie patelni, że sami nie wiemy, które rozwiązanie należy wybrać. Dlatego tutaj wskażemy czym wyróżnia się patelnia ceramiczna, teflonowa i tytanowa.


Być może dzięki temu poradnikowi znajdziesz dla siebie najlepszy rodzaj patelni. Powłoka jest zdrowsza od teflonowej, świetnie się na niej smaży i nic nie przywiera, dodatkowo jasna powierzchnia, a takie w większości są patelnie ceramiczne, daje znacznie lepszy podgląd na smażone rzeczy. C, jest szkodliwy jeżeli mieszamy w garnku czy na patelni metalową łyżką.


A co z patelniami teflonowymi? Teflon jest polimerem, bardzo odpornym i nie wchodzącym w reakcje z żadnymi substancjami. Do tego śliskim, czemu zawdzięczamy fakt, że smażone na teflonowej powierzchni mięso czy warzywa nie przywierają. Producent tej substancji zapewniają, że zaczyna się.


Są patelnie ceramiczne, żeliwne, emaliowane i teflonowe. Ze specjalną powłoką nieprzywierającą i te, dzięki którym nasza potrawa się nie przypala. Inne do naleśników, a inne do grillowanego kurczaka.


Patelnie ceramiczne czy teflonowe

Jedne są idealne do kuchenek gazowych, a jeszcze inne sprawdzą się na płytach indukcyjnych. Kiedy planujesz zakup naczynia kuchennego, to jedną z pierwszych rzeczy, o których musisz zdecydować, jest wybór, z jakiego rodzaju powłoki będzie wykonana Twoja domowa patelnia. Smażenie na powłoce ceramicznej i teflonowej jest bezpieczne, ale to ceramika jest trwalsza i będzie nam służyć dłużej, dodatkowo nie musimy martwić się ubocznymi skutkami smażenia na. Niewielkie uszkodzenie patelni teflonowej może sprawić, że drobinki teflonu dostaną się do jedzenia, dlatego korzystając z tego rodzaju patelni musimy być bardzo uważni, co nie zawsze będzie dla nas komfortowe. Sama patelnia teflonowa.


Jaka patelnia: ceramiczna czy teflonowa? Straciły na popularności, gdy odkryto że ich powłoka może zawierać związki potencjalnie szkodliwe dla zdrowia: politetrafluoroetylen. Z kolei ta do przygotowywania klusek ma otworów więcej i są one dużo mniejsze. Jak dbać i czyścić patelnie teflonowe i ceramiczne Czyszczenie patelni z całą pewnością nie należy do rzeczy przyjemnych lecz niestety koniecznych. Z reguły wystarczy dobra, ostra gąbka, a do tego jakiś proszek do szorowania, i osiągnięcie zadowalających efektów murowane.


Smażenie bez dodatku tłuszczu, mogłoby doprowadzić do przegrzania patelni i utraty właściwości powłoki ceramicznej. Do smażenia na patelni ceramicznej wybierz dobrej jakości olej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty