środa, 2 sierpnia 2017

Pieczenie chleba w garnku rzymskim

Za kilka dni ponowię pieczenie, w garnku rzymskim, ale bez pokrywki. By mi znowu nie przywarł wierzch. Jestem pytana o pieczenie chleba w glinianym garnku. Taki garnek, zwanym rzymskim, to bardzo przydatne naczynie w kuchni, a do tego na ogół bardzo urodziwe. By Aurelia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga By Aurelia.


Przyg Zobacz więcej.

Witajcie po krótkiej przerwie! Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim to propozycja najprostsza, najłatwiejsza i najszybsza. Polecam tym, którzy nie wierzą we własne możliwości piekarnicze, osobom, którym nigdy nie wychodzą wypieki drożdżowe. Gliniane naczynie rzymskie do pieczenia chleba. W czym jeszcze można upiec chleb?


To gliniane naczynie, które służy również do pieczenia innych potraw – warzywnych zapiekanek, ryb i mięs. Garnek rzymski – idealny do pieczenia chleba. Oprócz aromatycznych zapiekanek, soczystych mięs i zdrowych warzyw, garnek rzymski możesz wykorzystać także do pieczenia domowego chleba.

W zależności od rodzaju mąki i piekarnika, średnio po półtorej godziny pieczenia można cieszyć się świeżym, zdrowym pieczywem z chrupiącą. Mięsa można piec w garnku rzymskim w niższych temperaturach, np. Trzeba je wtedy trzymać w piecu dłużej, ale dzięki glinie i parze na pewno nie wyschną.


Będą za to idealnie kruche. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście wolno pieczonej wieprzowiny pulled pork – musicie to natychmiast nadrobić. W przypadku przygotowywania potrawy w glinianych naczyniach, nie ma określonej maksymalnej temperatury pieczenia, ponieważ garnki rzymskie wypala się w temp. Od jakiegoś czasu piekę moje bochenki chleba w żeliwnym garnku. Jest to zdecydowanie najlepsza metoda pieczenia, gdyż mamy pewność, że nasz bochenek osiągnie odpowiedni kształt, będzie miękki z chrupiącą skórką.


Nie bez znaczenia jest też walor estetyczny- popękana skórka wygląda niezwykle, dodając bochenkowi rustykalnego, wiejskiego wyglądu. Dla pewności przy okazji kolejnego wypieku moczyłam garnek około - minut. W przypadku, gdy piekarnik nie równo piecze (bo i to kiedyś przerabiałam), i chcemy piec równocześnie w dwóch garnkach, to garnek który będzie w strefie gdzie piekarnik mocniej grzeje, dobrze jest dłużej moczyć w wodzie - wydłużyć czas moczenia garnka o około minut. Domowy, chrupiący chlebuś jest najlepszy :) Ten jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze wychodzi.


A co najciekawsze - rośnie w lodówce całą. Naczynie to doskonałe jest do przygotowywania potraw jednogarnkowych: zapiekanek, gulaszy, risotto, a nawet bigosu! Potrawy te zyskają naturalny sos, który doda im aromatu i wyśmienitego smaku. Pieczenie chleba stało się u nas już tradycją. Wieczorem kiedy piękny zapach roznosi się po domu czasem trudno doczekać kolacji.


Wyjąć mięso i zasznurować jeśli zależy nam na ładnej formie plastrów.

Nie wiemy jednak, że już same naczynia mogą pomóc nam w przygotowaniu zdrowszych potraw, bez użycia tłuszczu, lecz wciąż pysznych, pachnących i chrupiących. Takim produktem jest garnek rzymski, w którym przygotujemy zdrowszą wersję lasagne, ciasta, czy chleba. Gotowanie i pieczenie w garnku rzymskim z gliny. Nie jest sztuką gotowanie wyszukanych potraw przez ślęczenie godzinami w kuchni. Sztuką jest ugotowanie czegoś pysznego łatwo i szybko.


W takim gotowaniu pomoże Ci garnek rzymski. Chleb można też upiec w garnku rzymskim. Z tego naczynia wychodzi bardzo chrupiący i rumiany. Po jakim czasie najlepiej odkryc garnek w trakcie pieczenia. Domyślam się,że to trywialne pytania niemniej jednak dla mnie istotne.


Piekę go bez formy: wyrasta. Zapałałam ostatnio miłością namiętną do chleba pieczonego w garnku żeliwnym! A raczej w naczyniu żaroodpornym, bo wspomnianego gara jeszcze się nie dorobiłam ;) Polecam tu do wglądu mój poprzedni wypiek w tym temacie: Najprostszy chleb z garnka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty