Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Ostatnio, do mojej domowej hodowli zakwasu pszennego oraz żytniego, dołączył trzeci kolega. Pierwotnie, nie powstał on z myślą o chlebie, tak jak jego poprzednicy.
Delikatny i puszysty chleb o subtelnym smaku i aromacie żurku. Miąższ chleba na zakwasie z żurku ma ładny kolor i jest pełen pęcherzyków powietrza, a jego aromat rozchodzi się po całym domu i zachęca do spróbowania. Oba robi się z mąki żytniej i wody, ale sposób przygotowania jest inny. Po wymieszaniu mąki i wody odstawia się go i nie dokarmia codziennie.
Drożdże dokładnie mieszamy z wodą aż się rozpuszczą. Dodajemy sól i dobrze wymieszany żurek, olej i mieszamy. Następnie wsypujemy obie mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od dłoni. Spore naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wysypujemy odrobiną mąki i wkładamy wyrobione ciasto.
Tak, z zakwasem też się tak dzieje, że gdy po dokarmieniu stoi zbyt długo w temperaturze pokojowej to kwaśnieje. Właściwie z ciastem na chleb na zakwasie jest tak samo, dlatego czas wyrastania jest istotny. Akurat w temacie żuru to dobrze jak postoi dłużej, ale może też zacząć bardziej fermentować lub spleśnieć, a tego nie chcemy.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb na żurku. Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Chleb na zakwasie to coś, przed czym wzbraniałem się baaardzo długo – głównie ze względu na niechęć do przepisów, których wykonanie zajmuje wiele godzin.
Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego, piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. To już cztery miesiące. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?
Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.
Lista przepisów na chleb na zakwasie z żurku z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga wolnakuchnia. Kolejny sprawdzony przepis na domowe pieczywo. Ciekawym składnikiem jest jak nazwa wskazuje –. Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecam ten.
Poniżej znajdziecie podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. I przypomniałem sobie, że kiedyś robiłem jakiś chleb na żurku i był pyszny! Czemu więc nie zrobić znowu :) Poszperałem przez parę sekund w internecie i natknąłem się na Co by tu zjeść? Fajny blog, fajne przepisy, ogólnie polecam :) Tam też właśnie podpatrzyłem przepis na żurkowy chlebek.
W dojrzewającym zakwasie wytwarzają się dzikie drożdże i bakterie, dzięki którym później urośnie piękny chleb. Młody zakwas nie jest na początku może tak silny, jak drożdże spożywcze, ale z czasem, gdy staje się starszy nabiera większej siły. Zakwas powstaje z połączenia mąki i wody. Z każdym dniem zakwas dojrzewa coraz bardziej.
V dnia pęcherzyki powinny być już widoczne, ale głównie widać będzie zmianę jego koloru. Po kilku dniach od nastawienia zakwasu żytniego na bazie mąki żytniej razowej – zakwas zmieni się z koloru szarego w zdecydowanie bardziej jasnobrązowy – taki jak na zdjęciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.