Jakie kieliszki należy podać do białego, a jakie do czerwonego wina? Jaki kieliszek wybrać do różowego, a jaki do musującego wina? No i jak je odróżnić? Różne rodzaje wina wymagają innego sposobu podania, który uwolni wszystkie aromaty danego trunku.
Dlatego tak ważne są odpowiednie kieliszki do wina, różniące się rozmiarem i kształtem.
To, jakie kieliszki do wina podajemy, ma duży wpływ na odpowiednie wydobycie z trunku wszystkich jego smaków i aromatów. Wino jest obecne w naszej kulturze niemal od zawsze. Choć stereotypy mówią, że bardziej gustujemy w innych trunkach, to jednak wino ciągle staje się coraz bardziej popularne. Daleko nam jeszcze do krajów. Kieliszki do wina różnią się wielkością i kształtem.
Zastanawiasz się, jakie kupić do czerwonego, a jakie do białego wina? Podpowiadamy, które wybrać, by z klasą serwować gościom ulubione trunki. Kieliszek taki jest zwykle wyższy i mniej pękaty niż ten, w którym podamy wino czerwone.
Białe wino zasadniczo ma delikatny aromat, który mógłby „zgubić się” w dużym kieliszku. Czasza w kształcie tulipana, zwężająca się ku górze, bardziej pękata niż przy kieliszkach do wina białego. Im starsze wino tym kieliszek powinien być większy i bardziej pękaty.
Szkło do piwa – to piwny smakoszu musisz mieć! Dobrze dobrane kieliszki do wina sprawią, że każdy jego łyk będzie jeszcze większą przyjemnością. W naszej ofercie znajdziesz kieliszki idealne wiele różnych okazji. Dla prawdziwych koneserów wina przygotowaliśmy kieliszki, które nie tylko wyróżniają się ciekawym designem, ale też dużą wytrzymałością.
Niezwykle efektowne kieliszki do wina białego od dziś dostępne w naszym sklepie. Z takich kieliszków w dawnych czasach alkoholowe trunki pili najwybitniejsi mężowie stanu oraz władcy. Do białego wina powinno się dobrać kieliszek, który będzie trochę wyższy od tego do czerwonego wina.
Powinien być węższy, a przez to bardziej smukły i powinien być na wysokiej nóżce. Wysoka nóżka sprawia, że można spokojnie złapać kieliszek i nie ogrzewać go ciepłem dłoni. Właściwe kieliszki do białego wina różnią się wielkością od naczyń wykorzystywanych przy serwowaniu czerwonych trunków. Czasza znajduje się na długiej, smukłej nóżce, co wraz z opływowym kształtem pozwala właściwie ocenić trunek. Dzięki temu alkohol nie zostaje także ogrzany.
Takie naczynia stoją na długiej, smukłej nóżce.
Są one mniejsze od tych przeznaczonych do wina czerwonego. Związane jest to z faktem, iż białe wino wymaga mniejszego kontaktu z powietrzem. Wina białe są lżejsze oraz nie wymagają dużego wydzielania zapachów, jak alkohole czerwone, przy jakich ważną funkcję wykonywa kontakt z powietrzem. Mniejsza czasza kieliszka do białego wina umożliwia na dłużej zachować ich delikatny zapach, natomiast również zmniejsza ogrzewanie. Chodzi wyłącznie o to, by wiedzieć, jakie kieliszki do wina pasują do okazji mniej lub bardziej.
Mika Karafka Globus Ze Szklaneczkami. Na ogół do serwowania wina stosowane są trzy główne typy kieliszków: kieliszki do wina białego, kieliszki do wina czerwonego oraz kieliszki do wina musującego. Jednak każdy z nich w dobie tak mnogiej dostępności różnorodnego szkła ma oczywiście swoje warianty. Każda odmiana wina wymaga innej oprawy, aby wydobyć najlepiej specyficzny bukiet aromatu i smaku.
Koneserzy i profesjonalni sommelierzy potrafią wskazać inny rodzaj kieliszka do każdego szczepu. Podstawowym podziałem jest ten na wina białe i czerwone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.