Chleb pszenno-żytni na drożdżach. Długo poszukiwałam chleba, który mimo że przygotowany na drożdżach – ma odpowiedni smak, konsystencję, a przede wszystkim długo zachowuje świeżość, nie krusząc się. W końcu metodą prób i błędów opracowałam poniższy przepis, który spełnia moje oczekiwania :).
Do misy robota wsypać obie mąki, sól, wlać wodę i dodać olej. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wlać rozczyn do pojemnika.
Dodać sezam, słonecznik, siemię lniane i dynię. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godziny. Lista przepisów na chleb żytni na drożdżach z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Magic kitchen with AsiaJeśli jesteście fanami jasnego pieczywa, to porponuję Wam upiec ten chleb. Dotychczas piekłam tylko chleby na pszennej mące – tym razem spróbowałam z dodatkiem żytniej i wyszedł taki typowy, swojski chlebek, doskonały do domowego smalcu i kiszonych. Szybki chleb bez zagniatania!
I co ważne, zgodnie z Waszą prośbą taki zdrowszy, bo z dodatkiem mąki żytniej razowej, ale nadal na drożdżach, czyli wymarzony chleb dla wszystkich początkujących, niecierpliwców lub po prostu zabieganych.
Ja ten chleb pszenno-żytni robię dość często ostatnio, bo przygotowanie zajmuje niewiele czasu, bochenek wychodzi spory i starcza na kilka dni. Czy można ten chleb lub pszenno żytni na miodzie zamrozić po upieczeniu? Nie wiem czy każdy chleb nadaję się do mrożenia.
Z góry dziękuję za. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.
Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. Pszenno - żytni chleb z dodatkiem ziemniaczanego puree, dzięki któremu dłużej zachowa świeżość (dzień wcześniej gotujemy ziemniaki do wykorzystania w pieczywie). Puszyste wnętrze, delikatny i lekko klejący miąższ. Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na drożdżach - pszenny, żytni, mieszany, z dodatkami lub bez.
Skorzystaj z przepisu na chleb razowy lub jasny. Zapraszam na kanał , gdzie pokazujemy, jak zrobić ten pyszny chleb. Czas przygotowania godz. CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA DROŻDŻACH – ŁATWY PRZEPIS jest wilgotny, miękki i świetnie smakuje nawet dwa dni po upieczeniu (myślę, że wytrzyma dużej, ale nie dane mi było jeszcze się przekonać, bo szybko go zjadamy).
Do przygotowania tego chleba nie potrzeba żadnych specjalnych sprzętów, wystarczy miska i łyżka, chwila mieszania, wyrastanie, pieczenie i możemy się cieszyć. Przygotowanie domowego chleba żytniego według tego przepisy jest bardzo proste. Nie trzeba ciasta chlebowego zagniatać, ani wyrabiać.
Nie potrzebny jest także zakwas. Gotowy chleb jest puszysty w środku z chrupiącą skórką. Dodatki Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach. Przepyszny chlebek przypominający pieczywo robione przez moją babcię.
Oto moje kolejne podejście do chleba - bardzo udane:). Ekspresowy i prosty chleb razowy pszenno-żytni, na drożdżach, z dużą ilością siemienia lnianego, słonecznika i otrąb. Jeśli tylko posiadacie składniki, to już za niecałe godziny możecie cieszyć się domowym, pachnącym chlebem!
To całkowity czas przyrządzania, wyrastania oraz pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.