środa, 20 listopada 2019

Najlepsze ogórki do kiszenia

Są świetne do kwaszenia ponieważ owoce nie wykazują tendencji do tworzenia pustych przestrzeni nasiennych, a po fermentacji nadal pozostają jędrne i odpowiednio twarde. Doskonale sprawdzają się zarówno przechowywane dłużej, jak i przeznaczone na tak zwane małosolne. Odmiany ogórków szczególnie polecanych do kiszenia. Nie ma to większego znaczenia. Ważne, żeby kisić ogórki jednej odmiany.


Przenawożeniu ogórków, mówimy STOP! Nawóz nawozowi nie równy. Ogórki mają swoje wymagania. My nazywamy je ogórkami polnymi. Najlepsze do kiszenia są ogórki gruntowe, a nie szklarniowe!


Kiedyś najchętniej kiszono ogórki śremskie. Dzisiaj na rynku dostępnych jest wiele innych. Chętnie sadzi się je w ogrodach i na działkach, chociaż ich wymagania są dość wysokie, a uprawa nie należy do najłatwiejszych. Jak wybrać najlepsze ogórki?


Najlepsze ogórki do kiszenia

Jeśli masz dostęp do właściciela plantacji umówi się w dzień zbiorów, takie ogórki są najlepsze! Jeśli jednak nie masz możliwości bezpośredniego zakupu wybieraj ogórki twarde, sprężyste, najlepiej średniej wielkości. Na ogórkach połóż obciążony talerzyk. Garnek przykryj ściereczką i postaw na talerzu. Uwaga: jeśli zależy ci, by mieć ogórki małosolne, możesz zakończyć kiszenie już po 2-dniach.


Ogórek, ogórek, ogórek, zielony ma garniturek…”, jak to śpiewał kiedyś zespół Fasolki. Rzeczywiście niby każdy ogórek zielony, niby taki sam – ale jak przychodzi co do czego, to nie bardzo wiemy, którą odmianę wybrać do ogródka. Wybór odpowiedniej uwarunkowany jest jej typem, warunkami produkcji i przeznaczeniem.


Poza tym należy też wziąć pod uwagę przeznaczenie ogórków. Inne odmiany będą polecane do kiszenia, inne do konserwowania, a jeszcze inne nadają się na sałatki. Dobrze jest również decydować się na odmiany polskie, gdyż lepiej radzą sobie z warunkami klimatycznymi panującymi w naszym kraju. Są to jednoroczne rośliny z rodziny dyniowatych, wybitnie ciepłolubne, co należy wziąć pod uwagę planując ich uprawę. Zobacz jak wygląda uprawa ogórków na działce, co zrobić aby ogórki wyrosły smaczne i zdrowe, a także jakie są najlepsze odmiany ogórków na działkę.


Bazą do tego, jak i pozostałych dwóch przepisów są ogórki, czosnek, koper i chrzan. Jeśli do kiszenia ogórków nie zabierasz się pierwszy raz, z pewnością masz swoje sprawdzone proporcje. Oto najlepsze dania na makaron rurki, spaghetti i azjatycki. Zarówno ogórki kiszone, jak i kiszonki w ogóle to źródło niezwykle cennych składników.


W kiszonych ogórkach znajdziemy witaminy K, A oraz C. To także doskonałe źródło błonnika, a także cennych probiotyków, które wzmacniają odporność. Co ciekawe, ogórki kiszone jedli już mieszkańcy Mezopotamii ponad tysiące lat temu - dzięki metodzie kiszenia żywność nie psuła. Warto poświęcić czas na przygotowanie aby potem cieszyć się nimi przez cały rok, a wykorzystanie kiszonych ogórków jest bardzo wszechstronne. Można z nich ugotować zupę ogórkową, dodawać do obiadu czy kanapek.


Na zimę najlepsze są ogórki kiszone w słoikach. Niektórzy robią je w plastikowych butelkach, aczkolwiek my zdecydowanie preferujemy słoiki. Oczywiście nie każda plastikowa butelka nadaje się do kiszenia ogórków.


Najlepsze ogórki do kiszenia

Do tego celu można używać jedynie pojemników z oznaczeniem PP (5), czyli polipropylen. Z jednej strony zawsze mogłam je mieć od mamy, bo rodzice kisili w dużych ilościach. W sklepach też były całkiem dobre, a do sklepu miałam blisko.


Można też ominąć pasteryzację, doprowadzić zalewę do wrzenia i zalać ogórki. Sprawdzić po wystygnięciu, czy wszystkie się pozamykały (te niezamknięte wydają po puknięciu w wieczko inny odgłos i blaszka ugina się pod naciskiem palca). Po przepisie na domowe ogórki małosolne według mojej mamy postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na domowe ogórki kiszone – także z przepisu mojej mamy :). Przepis na domowe ogórki kiszone praktycznie niczym się nie różni od wcześniejszego przepisu na ogórki małosolne. Różnice są nieznaczne.


Zamiast zwykłego koperku użyłam kwiatów kopru, bo już są dostępne na. Kiszenie to jedno z najbardziej ekscytujących doznań kulinarnych. Fermentowane produkty są bardzo zdrowe, smaczne, tanie i niezwykle proste w realizacji - robią się same!


Dla mnie kiszenie to inspirujące eksperymenty kulinarne, odkrywanie nowych smaków i nieograniczone możliwości komponowania zdrowych potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty