Większość ludzi myśląc o potrawach gotowanych na parze widzi właśnie warzywa gotowane na parze i bardzo słusznie bo to bodaj najlepszy sposób obróbki termicznej warzyw. Dzięki parze zachowują one pełnię smaku i są po prostu rewelacyjne! W jego skład wchodzi fasola szparagowa zielona, żółta, płaskostrąkowa i trochę marchewki. Warzyw Zobacz więcej.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Zdrowa Kuchnia Sowy. Podczas gotowania na parze temperatura sięga nawet 120°C (w wodzie 100°C), dlatego potrawy szybko są gotowe. Szczególnie łatwo rozgotować warzywa, stają się wtedy niesmaczne.
Ugotowane al dente zachowują piękny kolor, są jędrne i mają wyrazisty smak. Na parze możesz gotować. Nie nasiąkają tłuszczem, więc nie zawierają dodatkowych, zbędnych kalorii.
Co więcej, takie warzywa będą lepsze do grillowania czy też smażenia, jeśli zdecydujemy się na dalszą obróbkę termiczną. Tak więc warzywa gotowane na parze są zdrowsze oraz smaczniejsze, ponieważ wszelkie składniki zostają w warzywie, a nie przedostają się do wody. Kolejnym plusem gotowania na parze jest fakt, iż do przyrządzenia potraw nie musimy używać tłuszczu. Przeczytaj poniższą instrukcję a dowiesz się jak gotować na parze.
Rzeczywiście, gotowanie posiłków na parze to najlepsze, co możesz dla siebie zrobić. Zalet takiego sposobu obróbki jest, co najmniej kilka: 1. Wyższa zawartość witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim żywność nie jest w niczym zanurzana, witaminy nie przechodzą więc do wody czy. Poniżej moje patenty na to, żeby było nie tylko zdrowo i lekko, ale też smacznie.
Pokochaj przyprawy. To jest absolutna podstawa. Jeśli decydujemy się na gotowanie na parze, to również bez tłuszczu. Dania na parze sprawdzą się idealnie jako lekki obiad na lato. Dania gotowane na parze mogą być różnorakie – od wytrawnych obiadowych takich jak, warzywa, mięso czy ryba na parze np.
Pozwala ono na zatrzymanie w produktach największej ilości składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych, które przy wykorzystaniu innych technik ulegają degradacji czy wypłukiwaniu. Do gotowania na parze należy wybierać tylko świeże warzywa. Produkty nie mogą mieć żadnych skaz, ponieważ kawałek popsutego warzywa będzie miał intensywniejszy smak niż gdyby został ugotowany w zwykły sposób w wodzie. Poniżej znajdziecie przepis na warzywa na parze z sosem jogurtowym, który może być wstępem do Waszej przygody z takim sposobem przyrządzania potraw.
Kaloryczność warzyw gotowanych na parze. Dzięki temu, że gotowanie warzyw na parze nie wymaga dodawania tłuszczu i minimalizuje lub wyklucza dodawanie soli, warzywa te są mniej kaloryczne niż przyrządzane w inny sposób (np. na patelni z użyciem tłuszczu). Nic dziwnego - posiadanie urządzenia do gotowania na parze daje nam mnóstwo możliwości. Zalety gotowania na parze. Gotować na parze można prawie wszystko!
MIĘSO - DRÓB Potrawa Typ Ilość Czas gotowania (min) Uwagi Filet z indyka Świeża 600g 25min Filety wieprzowe Świeża 700g 40min kawałki o grubości 1cm Parówki Świeża 10szt. Pierś z kurczaka (bez kości ) Małe kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.