wtorek, 5 kwietnia 2016

Czas gotowania fasoli w szybkowarze

Dokładny czas gotowania fasoli tak jak w przypadku gotowania w zwykłym garnku również zależy od rodzaju fasoli, a nawet jej producenta i tego, jak długo się moczyła, dlatego trudno jest podać idealny czas gotowania. Jeśli chcesz ugotować fasolę bez namaczania, gotuj ok. W czasie gotowania nie mieszać. W garnku rozgrzać olej (Meksykanie polecają smalec), dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć, aż będzie szklista. Drewnianym tłuczkiem do ziemniaków rozcierać fasolę na pastę i cały czas smażyć.


Gotowanie w szybkowarze jest bardzo proste i pozwala zaoszczędzić czas oraz energię.

Urządzenie to można wykorzystać do przygotowania rozmaitych potraw mięsnych, a także zup i warzyw. Należy jednak pamiętać, że w trakcie gotowania nie wolno otworzyć pokrywy szybkowaru. Ugotowanie fasolki szparagowej w szybkowarze zajmuje przeważnie niecałe minuty! Wszystko zależy jednak od grubości i jędrności strąków. Jeśli są w miarę cienkie (jak na zdjęciu poniżej) - wystarczy gotować je ok.


Czas gotowania w szybkowarze. Fasolę można też zalać zimną wodą, szybko zagotować, odcedzić, znów zalać wodą i gotować na średnim ogniu dopóki nie będzie gotowa. W tym przypadku fasola ugotuje się w znacznie krótszym czasie.


Jak długo gotować w szybkowarze?

Proponowany czas gotowania. Przekładowe czasy gotowania podane przez producenta szybkowarów firmę FAGOR. Garnek wstawiam do zlewu napełnianego wodą. Nie można odlać fasoli na sicie jak ziemniaków, ponieważ cała skórka na niej popęka.


Fasolę zawsze solę po ugotowaniu, wtedy ma miękką skórkę w innym razie, jeśli posolicie w czasie gotowania, będzie gotowała się dłużej i stanie się twardsza. Fasolka Jaś po bretońsku - szybkowar - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Polubiłam się bardzo z moim szybkowarem i naprawdę często przygotowuję w nim dania. Najczęściej szybkowarzą się mięsa, gulasze, dania jednogarnkowe, bigosy i potrawki warzywne, czasem zupy. PORADNIK – ZASAD GOTOWANIA W SZYBKOWARZE.


Dzisiejszy poradnik dotyczy gotowania w szybkowarze. Szybkowar to coś więcej niż zwykły garnek i wymaga on specjalnego użytkowania. Jest to urządzenie, które generuje wysokie ciśnienie wewnątrz, dlatego też ważne jest bezpieczeństwo podczas gotowania. Metody gotowaniaPrzedstawię kilka metod gotowania fasoli, a mianowicie:- tradycyjna,- szybka,- gotowanie z wodorostami kombu,- gotowanie w szybkowarze,- gotowanie w kuchence mikrofalowej,- tradycyjne gotowanie po meksykańsku.


Czasy, gdy fasolę do tej potrawy gotowałam co najmniej godziny, już dawno minęły! Teraz trwa to razy krócej! Jak gotować potrawy w szybkowarze? Sierotka Marysia w Kuchni TRENDING: Ziemniaczane placuszki z sosem ogórkowym – placki.


Farinia przyprawa brazylijska. Czasy gotowania, a różne szybkowary i typy kuchenek.

W przepisach podaję czasy gotowania, które sprawdzają się w mojej kuchni. Podobnie, jak w przypadku gotowania w zwykłym garnku, na efekt końcowy wpływ mają: ilość oraz rozmiar wykorzystanych produktów, ilość wody w szybkowarze oraz ustawienie mocy palnika podczas gotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty