wtorek, 5 kwietnia 2016

Serki topione

Serki topione

Powstają w wyniku przetapiania w temperaturze ok. To produkty pochodne sera, które są topione z dodatkiem specjalnych topików. Serki topione Bardzo często kupowanymi przez Polaków serami są serki topione. Używa się w tym celu kwasu satynowego, kwasu winowego lub kwasu mlekowego.


Topikiem może również być i sól. Szczególnie lubią je dzieci. Mają ciekawe kształty, przyjemną konsystencję i ławo je zjeść. Poza tym, są tanie, dlatego rodzice chętnie je kupują.


To właśnie ich niska cena powinna dać nam do myślenia. Czy pełnowartościowy produkt kosztowałby tak niewiele? Jednak, jako że tłuszcz jest nośnikiem smaku, serki w dużej mierze jego obecności zawdzięczają kremową konsystencję i smak. W serkach topionych, które można kupić w każdym sklepie, kryją się konserwanty, barwniki, polepszacze smaku itp. Jeśli nie potrafisz zrezygnować z serków do smarowania pieczywa, wypróbuj przepis na swojski serek topiony.


Serki topione

Jest smaczny, a przede wszystkim znacznie zdrowszy niż te gotowe. Popularnym konserwantem jest m. E250), który uchodzi za związek potencjalnie rakotwórczy, ponieważ w połączeniu z innymi substancjami w żołądku może tworzyć niebezpieczne nitrozaminy. SERTOP to marka z ponad pięćdziesięcioletnią tradycją i jeden z największych producentów serów topionych w kraju. Nasze produkty trafiają do większości sieci handlowych w Polsce i na rynki zagraniczne, m. Dziś serki topione stanowią istotny segment rynku spożywczego, a ich asortyment może przyprawiać o zawroty głowy. Kuszą kolorowymi opakowaniami, różnymi formami pakowania (od kostek po pojedyncze plastry) i mnogością dodatków smakowych: ziół, grzybów, wędlin, ryb czy owoców morza.


Są wygodne w przechowywaniu - kupuje się je w plastikowych pudełkach czy sreberkach, często kolejne plastry sera są zawinięte w osobne folie. Wybór smaków i rodzajów serków topionych jest duży, a. Jak się robi serki topione. Czy serki topione są zdrowe? Co więc kupić, gdy mamy ochotę na pyszny serek?


Jeśli już musimy, to sięgnijmy po ten serek topiony, który ma najkrótszy skład. Bulion zagotuj, dorzuć podsmażoną cebulę i czosnek, odwinięte z opakowań serki topione. Mieszaj, aż serki zaczną się rozpuszczać. Blenderem ręcznym zmiksuj składniki na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i odrobinką słodkiej papryki.


Dodaj podsmażoną szynkę i wymieszaj. Dodomku: sery, serki: serki topione. Zamówiłem produkty żywnościowe, -cio letniej matce.


Serki topione

Mieszka sama, więc w dzisiejszej sytuacji nie ma możliwości kupić czy wyjść z domu. Jednak nie smak jest największą zaletą tego przepisu. To cena i dostępność składników sprawiają, że powinien znać go każdy.


Mąkę, śmietanę, tłuszcz, kostkę rosołową i odrobinę mleka zawsze znajdziesz w swojej kuchni, a główny bohater – czyli serek toporny – to produkt równie popularny, co niedrogi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty