Farsz do rolad można robić na sposoby, tj. Karkówka - przednia część tuszy, ma ciemnoczerwoną, intensywną barwę, mięso jest sprężyste, zwarte i soczyste, z widocznym tłuszczem. Doskonale nadaje się do grillowania, ale także do pieczenia i smażenia.
Przygotowuje się z niego bitki i kotlety, zrazy, szaszłyki i gulasze. Często używane również po zmieleniu.
Jak przystało na roladki, tworzymy je rolując kawałki mięsa z dodatkiem naszych ulubionych przysmaków. Jakie są najlepsze rolady i roladki? Każde, ponieważ w tym temacie mamy pełne pole do popisu.
Roladki z kurczaka, rolady wieprzowe, rolady z cielęciny, rolady rybne czy roladki z nadzieniem. Wszystkie są przez nas uwielbiane. Rolady mięsne robiłam zazwyczaj z mięsa rozbitego na plastry a następnie zawijałam z różnymi nadzieniami.
Dzisiejszą roladę przygotowałam z dwóch gatunków mięsa mielonego a do środka dodałam trzeci gatunek pokrojony w paski. W ten sposób powstała całkiem ładna rolada, a przy tym wyrafinowana smakowo.
Rolada śląska czyli klasyka gatunku. Rolady śląskie to ulubiony niedzielny łobiod od Śląska Opolskiego po Cieszyński: rolada śląska, modra kapusta i kluski. Sposobów jej przygotowania i doprawiania jest z pewnością tak wiele jak receptur na tradycyjny, domowy bigos.
Mięso posmaruj z jednej strony musztardą, układaj na nim ogórek, cebulę i boczek. Dopraw solą i pieprzem. Krok Załóż dłuższe brzegi mięsa ponad nadzieniem, a potem zwiń w rolady i obwiąż bawełnianą nitką lub zepnij szpikulcami.
Mięso oprószyć pieprzem i skropić delikatnie oliwą. Na rozłożonym mięsie, na jednej połowie, ułożyć szpinak, na to pokruszyć fetę. Zwinąć całość w roladę, tak aby farsz był w samym środku.
Całość można związać sznurkiem, aby rolada nie rozpadła się podczas pieczenia. Najlepszym kawałkiem wołowiny na zrazy jest oczywiście pierwsza krzyżowa. Możemy też użyć wołowiny z udźca. Najważniejsze jest to żebyśmy mogli pokroić mięso na plastry o dużej powierzchni w poprzek włókien.
Zrazy powinny mieć po około dkg. Sprawdź nasze najlepsze przepisy. Podziel się na facebooku.
Pobierz nasze przepisy. Zostań szefem kuchni. Na papier do pieczenia posypac bułkę tartą (dośc solidnie). Na bułkę wyłożyc mięso mielone i delikatnie rozwałkowac na prostokąt.
Ułożyc zimny farsz, tak aby z jednego boku było więcej wolnego miejsca. Pomagając sobie papierem, zwijamy roladę, starając się dośc mocno dociskac. Oba końce rolady zawijamy, aby farsz nie wyciekał.
Przepis, na tą gotowaną roladę z kurczaka, jest bardzo prosty, a w efekcie końcowym, mięso zaskakuje smakiem i wyglądem. Ta rolada jest pyszna! Takie mięsko spokojnie możecie jeść nawet na kanapkach a jak smakuje dnia kiedy przejdzie tą całą barwą przypraw :) Jeśli macie jakieś pytania piszcie - postaram się bardzo szybko. Mięso, niezależnie od rodzaju, zawsze należy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po przyrządzeniu będzie miękkie i zachowa soczystość.
Jest tylko jedno odstępstwo od tej zasady. Jeśli robisz roladę, długi kawałek mięsa natnij w połowie, właśnie wzdłuż włókien. Następnie rozłóż go na desce jak książkę i rozbij na cienki płat.
Podaję Wam najlepszy Przepis na zarazy wołowe zawijane, czyli najsmaczniejsze tradycyjne rolady wołowe, jest to nasz rodziny przepis na zrazy wołowe zawijane, podpatrywałam zawsze jak je robiła babcia, potem jak je robił tata. Na co dzień przygotowuję zrazy zawijane w wieprzowiny. Mięso i drób Jeśli szukasz pomysłu na to, w jaki sposób podać mięso, jesteś we właściwym miejscu.
Pieczona karkówka, tradycyjne gołąbki, ale także sałatka z gyrosem, gorące danie mięsne na imprezę czy cannelloni z mięsem to zaledwie wstęp do tego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.