wtorek, 28 maja 2019

Przepisy na kociołek węgierski

Kociołek węgierski to pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Smakiem i formą podania przypomina nieco leczo lub bogracz, czyli danie przygotowywane oryginalnie w kociołku nad ogniskiem. Treściwy kociołek węgierski powinien zawierać mięso, w tym wypadku jest to łopatka wieprzowa, oraz warzywa pokrojone w grubą kostkę. Węgierski kociołek – pożywna zupa gulaszowa Rozgrzewająca, gęsta i pożywna zupa, idealna na chłodne dni. Przepisy, jak zrobić - Smaker.


Jesienny garnek węgierski kociołek to jedno z moich ulubionych dań o tej porze roku.

Wspaniałe kolory, wyborne smaki i aromaty. Duże kawałki ziemniaków, smaczna kiszona kapusta i wiejska kiełbasa. Do tego wędzony boczek i aromatyczny sos, który zwiera wędzoną paprykę Danie węgierskie, absolutnie nie dietetyczne.


Karkówkę kroimy w kostkę. Mięso oprószamy solą i pieprzem i nacieramy musztardą. Panierujemy je w mące i obsmażamy na patelni. Podsmażone mięso przekładamy do większego garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodajemy czosnek.


Kociołki węgierskie, żeliwne, stalowe – co wybrać?

Kociołek na ognisko to naczynie, które od z roku na rok zyskuje na popularności. Z jego pomocą można wykonać wiele potraw o naprawdę niepowtarzalnym smaku. Nad ogniskiem upieczemy nie tylko kiełbaski i chleb.


Zapomniany kociołek z ogniska to pyszny pomysł na obiad lub kolację pod chmurką. Kociołek rozmaitości pod węgierską flagą musi zawierać wyśmienite, długo duszone mięso, aksamitny sos i mnóstwo papryki. Tak w skrócie można podsumować przepis na idealny gulasz węgierski. Duża bo aż 80cm średnicy misa paleniska ogrodowego pozwoli na rozpalenie bardzo dużego ogniska.


Praktyczny, wklęsły kształt misy paleniska sprawia, że palone w nim drewno nie rozprzestrzenia się nawet podczas silnego wiatru. Doskonale sprawdza się w zestawieniu z grillem ogniskowym lub kociołkiem węgierskim wiszącym na trójnogu. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kociołek węgierski. Dodane przez Panek w: Tylko o kuchni.


Kociołek taki – zwany z węgierska bograczem (węg. bogrács) – pozwoli na ugotowanie pysznego posiłku dla od kilku do kilkudziesięciu nawet osób. Jeśli jednak nie macie pomysłu co by można w nim przyrządzić, to zapraszamy do dalszej lektury tego wpisu – podajemy w nim tradycyjne, węgierskie przepisy! Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Czasami jednak dodaję inne warzywa lub przyprawy, gdy takie mam właśnie pod ręką. Ale baza jest ta sama. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, rumienimy go i dodajemy do mięsa.


Mięso zalewamy szklankami wody, dodajemy liście laurowe, majeranek, słodką paprykę, koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem około minut.

Kociołek ma trzy przykręcane nóżki, które z łatwością możemy zdjąć. Jeśli chcemy przygotować prażonki na ognisku musimy rozgarnąć żar, wstawić gar i przysypać jego dół żarem. Natomiast jeśli robimy je na grillu usuwamy po prostu ruszt, z kociołka odkręcamy nóżki, a garnek wstawiamy w żar. Witamy serdecznie w naszym sklepie! Od lat importujemy z Węgier najwyższej jakości kociołki nad ognisko, garnki rzymskie i przyprawy, paprykę węgierską, pasty paprykowe, kiszonki i węgierskie salami oraz ostrą kiełbaskę.


Kociołek z wołowiną to nasza propozycja na wyjątkowe danie, o uniwersalnym zastosowaniu. Znaleźć tu można kociołki w szerokiej gamie rodzajów i pojemności, a także dodatkowe akcesoria jak palenisko czy trójnóg. Gdy już poznasz smak i aromat potraw gotowanych nad ogniem, z pewnością dołączysz do fanów kociołkowania, niezależnie od tego czy wybierzesz kociołek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty