poniedziałek, 27 maja 2019

Jakie sery do fondue

Dobre sery na fondue to: gruyère, emmentaler, gouda, manchego. W Szwajcarii popularna jest specjalna mieszanka serów do fondue, ale w Polsce raczej sami musimy. Serowe fondue robimy nacierając wnętrze kociołka przepołowionym czosnkiem, a następnie wsypując do niego mieszaninę startych serów – ementaler, roquefort i gouda dobrze się sprawdzą – generalnie powinny to być średniotwarde i miękkie, aromatyczne żółte sery.


Czasem w sklepie można dostać specjalną mieszankę do fondue. Trzeba go stale podgrzewać, podczas gdy dookoła zasiadają goście i długimi, cienkimi szpadkami, na które nabijają pokrojone w kostkę, białe pieczywo, wybierają fondue.

Wokół unosi się zapach sera połączonego z białym winem. Nie za bardzo do fondue nadają się na przykład sery kozie, białe czy mocno pleśniowe, na przykład błękitne albo zielone. Podobnie nie sprawdzi się ser pleśniowy typu camembert czy roquefort. Do przyrządzenia idealnego dania zaleca się użycie oryginalnego, szwajcarskiego produktu.


Cheddar topiony w plasterkach. Jak można było się spodziewać, sery 1-jako podpuszczkowe o podobnym stopniu dojrzewania dość szybko zaczęły się roztapiać. Drastycznych różnic między nimi nie było.


W tak wysokiej temperaturze.

Wypróbowaliśmy kilka receptur na wieloserowe fondue , ale ta była najlepsza. Od razu ostrzegam, że Wracając z Zurychu zaopatrzyłam się w gotowe i bardzo tam powszechne mieszanki serów z przyprawami, jakich używa się do klasycznego fondue serowego. No, bo czy może być coś przyjemniejszego jak jedzenie z jednego kociołka, jak za Piasta i popijanie wyśmienitym francuskim winem np. Celebro France Dobre fondue, to bardzo dobrze dobrane ,bardzo dobre sery. Wydaje mi, sie ze do fondue serowych pasuja rieslingi, szczegolnie te spaetlase.


Najlepsze jest gotowe szwajcarskie fondue. Przyrządza się także fondue mięsne (fondue bourguignonne, Szwajcaria), w którym masa serowa zastępowana jest gorącym olejem, a pieczywo na widelcach – wołowiną, oraz fondue czekoladowe, gdzie np. Wykształciła się również swoista etykieta jadania fondue. Sery łagodne zestawione z ostrymi. Kremowe i delikatne z twardymi.


Chyba że znamy dokładnie gusta smakowe wszystkich uczestników przyjęcia czy kolacji i wiemy, że np. Przypuszcza się, że fondue wymyśliły przypadkiem kucharki szwajcarskie, które nie miały co zrobić z wyschniętych i twardych kawałków sera, więc je rozpuszczały dodając do nich różnych przypraw. W ten sposób powstało serowe fondue. Fondue pochodzi ze Szwajcarii. Dziś jest ono cenione i popularne na całym świecie, istnieją również różne jego odmiany jak na przykład.


Posiekany czosnek wkładamy na dno pojemnika do fondue, wlewamy wino, sok z cytryny, i zagotowujemy. Następnie dodajemy starty ser i mieszamy, aż powstanie gładka masa.

Zdejmujemy z ognia. Mieszamy i doprawiamy. Gotowe fondue stawiamy na podgrzewacz.


Oto część mojego zestawu: Tak jak widzicie: owoce (gruszki, jabłka, winogrona), różnorodne pieczywo, warzywa (u mnie koper włoski i papryka). Jakie dodatki do fondue? Umówmy się co do jednego. To co jest przyjemne, rzadko kiedy jest zdrowe. Ciekawe jest to,że dziś kojarzona z wykwintną kuchnią potrawa, tak naprawdę była wymyślona, aby zużyć stare twarde sery ze spiżarni.


Dodanie wina (którego również u górali nie brakowało) i podgrzanie stało się podstawą do tego pysznego dania. Do nabijania owoców wykorzystaj patyczki do szaszłyków. Jeśli czekoladowe fondue Ci zasmakuje, możesz kupić specjalne naczynie do podawania fondue wraz ze szpikulcami.


Dla urozmaicenia smaku Twojego czekoladowego fondue możesz również dodać sok pomarańczowy, aromat waniliowy, brandy lub likier amaretto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty