poniedziałek, 9 grudnia 2019

Lukier do ciastek

Lukier do ciastek

Dziś pokażę jak przygotować tradycyjny, biały lukier. Kolorową wersję lukru do ciast przygotowujesz w podobny sposób, wzbogacając go jedynie o barwnik (barwniki ze sklepu możesz zastąpić produktami z kuchni, np. dodając do lukru łyżeczkę syropu z malin, dzięki temu otrzymasz różowy kolor polewy o pięknym zapachu owoców). Jest słodką kropką nad kulinarnym „i”. Zwieńczeniem kuchennego wyczynu.


Nie można go nie doceniać! To on dodaje naszym wypiekom tak ważnej słodyczy. Pełni on również rolę dekoracji. A przepis jest banalnie. Biały lukier królewski do dekoracji ciastek.


Przygotowany według przepisu królewski lukier biały przełóż do dwóch pojemniczków, miseczek lub kokilek. Teraz czas przystąpić do właściwego ozdabiania! Możesz zaangażować w to całą rodzinę, bowiem dekorowanie pierników i ciastek to świetna zabawa! Kiedy robisz lukier do ciasta musisz zwracać uwagę na ciasto, do którego go przygotowujesz.


Lukier do ciastek

Jeżeli chcesz nim udekorować pączki, możesz zrobić bardziej przezroczysty lukier, dodając odrobinę więcej wody. Do przygotowania najlepszego lukru do ciast i ciasteczek wystarczą jedynie dwa składniki, które z pewnością posiadasz w domu. Klasyczny lukier ma jednolitą konsystencję i delikatny, perłowy połysk. Jak zrobić lukier idealny? Bardzo dobry lukier.


Stosuję do wszystkich wypiekanych ciastek. Prosta rzecz a cieszy. Mysmy tez ostatnio robili lukier z magicznym skladnikiem - octem winnym, ale widze, ze twoja wersja jest zdecydowanie lepsza. Nareszcie przypadkowo mam lukier do jakblecznika zamiast cukru pudru bo lepszy)) Podobne. Jeśli myślisz, że nie ma osoby, która nie potrafiłaby zrobić lukru, to jesteś w dużym błędzie.


Gdy zbliża się tłusty czwartek, przepis na lukier okazuje się być równie pożądany jak przepisy na pączki czy faworki. A jeśli ty także nie wiesz jeszcze jak się robi lukier do dekorowania pączków – podajemy ilustrowany przepis na idealny lukier. Należy bowiem go dokładnie utrzeć, najlepiej mikserem przez ok. Jeśli przyspieszycie ten proces, lukier nie będzie lśniący i może odpaść z pierniczków. Do lukru możecie dodać barwniki spożywcze, by uzyskać dowolny kolor.


Ja preferuję biały lukier, kolorowy stosuję tylko jako dodatek. Mocno cytrynowy, idealny do ciastek, do ciasta drożdżowego, do deserów :) Robi się go ekspresowo i smakuje bardzo dobrze. Potrzebny nam do tego będzie barwnik spożywczy lub sok ze: szpinaku, buraka, kurkuma, sok porzeczkowy i inne. Gdy korzystamy z soku ze szpinaku etc.


Lukier do ciastek

Lukier, który uwielbiają moje dzieci. Dodajmy odrobinę soku z cytryny, żeby zdominowała smak. Sekret jego popularności tkwi w tym, że bardzo łatwo go zrobić. To po prostu cukier puder wymieszany z wodą i odrobiną soku z cytryny.


Jeśli udało Ci się upiec ciasto, to zrobienie lukru jest przy tym pestką. Dobry lukier jest na wagę złota! Ile razy zdarzyło się Wam, że zrobiony przez Was lukier nie nadawał się do niczego?


Lukier do ciastek

Podpowiadamy więc, jak zrobić lukier, który nie spływa z ciasta, jest. Do nabycia w cukierniach. Jest trwały, nie kruszy się , jest lśniący.


To tani i szybki oraz łatwy przepis, wart polecenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty