Idealny smak śródziemnomorskich grillowanych koft. Przekąski Gulasz z młodej jagnięciny. Czy wiesz jak zrobić jagnięcinę w ziołach? Wykwintny przepis na jagnięcinę w ziołach. Jakie przyprawy pasują do delikatnego jagnięcego mięsa?
Należą do nich czosnek, cebula, marchew, zioła takie jak tymianek, cząber, rozmaryn - radzi Ewa Malika Juchnowicz. W misce wymieszać bułkę tartą, czosnek, zioła i skórkę z cytryny z odrobiną oleju. Smakowity dodatek do tego mięsa stanowią także cytrusy. Bardzo prostym daniem są kotlety jagnięce, które przed smażeniem marynujemy w soku pomarańczowym, z dodatkiem tymianku, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.
Na południu Europy do dań z jagnięciny często dodaje się świeże owoce, np. Najprostszym daniem z jagnięciny są steki, kotlety lub dania orientalne typu tadżin lub curry. Jej cena jest zbliżona do ceny wołowiny. Znacznie droższa jest jagnięcina eksportowana z Nowej Zelandii, której walory smakowe doceniło już wielu Polaków. Jeśli raz spróbujesz piec jagnięcinę w niskiej temperaturze, już nigdy nie wrócisz do innego sposobu.
Młoda jagnięcina jest pysznym mięsem. Przygotowana w poniższy sposób wprost rozpływa się w ustach, odchodzi od kości pod lekkim naporem widelca. Przy tym kocha wręcz rozmaryn i inne zioła. Mało przy niej pracy, a daje. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i jego wieku.
Kawałek udźca o wadze kg był gotowy po h. Piec jagnięcinę do czasu, aż mięso z łatwością będzie odchodzić od kości, a włókna bez trudu będzie można rozdzielić dwoma widelcami. Doprawić solą i pieprzem, dodać ziele angielskie, wlać tyle wody, aby tylko przykryła mięso gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż mięso będzie na pół miękkie (około minut). Zioła i marynaty do jagnięciny. Wystarczy kilka podstawowych przypraw, takich jak tymianek, rozmaryn czy mięta. Do gulaszu z jagnięciny sprawdzi się także mięso z łopatki albo karkówki.
Zacznij od podsmażenia go, by zamknąć w nim soki – dzięki temu pozostanie miękkie i soczyste. Następnie połącz je z marchewką, która doda potrawie delikatnej słodyczy, oraz z cebulą, która dodatkowo zagęści sos. Rozgrzej piekarnik do 1C, zdejmij folię z blachy i piecz przez minimum godziny.
Po upływie minut od rozpoczęcia pieczenia wlej na dno blachy pół litra wody lub wina. Piecz udziec, polewając go od czasu do czasu powstającym pod nim sosem. Upieczony udziec wyjmij z piekarnika. Powtykać ząbki czosnku. Jagnięcinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Naczynie przykryć folią do pieczenia i wstawić do piekarnika ustawionego na 1stopni C. Do warzyw z przyprawami dokładamy przesmażone gicze, wszystko zalewamy czerwonym winem, dorzucamy suszone śliwki i kaszę gryczaną. Mięso piec przez około godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.