czwartek, 14 stycznia 2016

Co można gotować na parze przepisy

Dania z pary są smaczne i proste do przygotowania, można przygotować na parze dosłownie wszystko, bo gotowanie na parze to nie tylko moda, ale i zdrowie. Zebraliśmy najlepsze przepisy na dania z parowaru. Najczęściej umieszcza się go w woku, którego dno wypełnione jest wodą.


W ten sposób przygotowuje się gotowane na parze dania kuchni azjatyckiej. Jednak w bambusowych koszyczkach można gotować nie tylko orientalne dania.

Kolejną możliwością jest zakupienie praktycznego w użyciu garnka do gotowania na parze. Zasada gotowania jest. Nic dziwnego - posiadanie urządzenia do gotowania na parze daje nam mnóstwo możliwości. Gotować na parze można prawie wszystko!


Zalety gotowania na parze. Zobacz nasze przepisy i dowiedz się, jak gotowanie na parze odmieni Twoje życie! Gdy gotujesz na parze, nie dodawaj tłuszczu, a także nie sól (jeśli już, to minimalnie), para wydobywa bowiem zawartą w produktach sól.


Podczas gotowania na parze temperatura sięga nawet 120°C (w wodzie 100°C), dlatego potrawy szybko są gotowe.

Urządzenie do gotowania na parze mamy od mniej więcej dziesięciu lat. Jest to wielki kombajn Tefala, w którym mieści się tyle jedzenia, że spokojnie można zrobić obiad dla czterech dorosłych osób. Miałam do niego kilka podejść i za każdym razem kończyły się umiarkowanie dobrze.


Dzisiaj zapraszam na mięsko, a konkretnie na żeberka wieprzowe. Jako dziecko bardzo je lubiłam. Teraz zresztą też, a to za sprawą.


Najlepsze przepisy na potrawy na parze tylko na MniamMniam. Szybkie, łatwe i sprawdzone przepisy kulinarne. Przekonaj się, że gotowanie. Co gotować na początek? Wybór potraw jest ogromny, często jednak zaczynając przygodę z gotowaniem na parze nie mamy pojęcia od czego zacząć.


Tutaj jest kilka inspiracji na sam początek: Warzywa – chyba najprostsze co możemy ugotować na parze, można użyć świeżych bądź mrożonych. Jakie warzywa gotować? Strona ta w całości poświęcona jest gotowaniu na parze, zarówno dla dorosłych, dzieci jak i maluszków po miesiącu życia. Do gotowania na parze nie potrzeba wiele – wystarczy bambusowe sitko z przykrywką – można je kupić w każdym sklepie z orientalnymi produktami, no chyba, że ktoś tak pokocha tę formę przygotowywania dań, że postanowi kupić sobie parowar.


Co sądzicie o pokazach.

Większość warzyw nadaje się do gotowania na parze, z wyjątkiem tych liściastych oraz pomidorów. Co można gotować na parze? Ziemniaki (także w mundurkach), marchew, szparagi, brokuły, kalafior a także inne warzywa zachowują naturalny kolor, mają także wyrazisty. A to jeszcze nie wszystko! Na parze można gotować większość produktów, które gotujemy w sposób tradycyjny.


Jak dobrze gotować na parze, by potrawy były zawsze smaczne i aromatyczne? Z pomocą przychodzą proste wskazówki, które pozwolą szybko zaprzyjaźnić się z parowarem. Nie trudno jednak w tym przypadku o monotonie. Jeśli nie chcesz na okrągło jeść parowanego kurczaka z ryżem, wypróbuj poniższe przepisy.


Ma to wiele zalet w porównaniu z innymi metodami gotowania. Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Do aromatyzacji potraw można używać przyprawy takie jak imbir, Chile, kminek i kolendra – mogą być dodawane do pikantnych przepisów, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki i mięta – do słodkich potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty