wtorek, 12 stycznia 2016

Dlaczego chleb pęka podczas pieczenia

Czyli dlaczego mój chleb się nie udał? Oto kilka problemów, z jakimi borykają się domowi piekarze oraz moje sugestie jak sobie z nimi poradzić: 1. Pękająca w niekontrolowany sposób dolna skórka - Ta przykra niespodzianka spowodowana jest zwykle zbyt krótkim wyrastaniem końcowym chleba i zbyt szybkim rozpoczęciem pieczenia. Znajdujesz Swój ulubiony przepis na chleb, przygotowujesz wszystkie składniki według przepisu, używasz wypiekacz i… zaraz przecież to urządzenie miało mi ułatwić pieczenie!


Zamiast pięknego bochenka mam opadniętą kluchę ciasta.

Jeśli kiedykolwiek zdarzyła Ci się taka sytuacja, to nie poddawaj się. Mam dla Ciebie kilka porad. Co robić jeśli chleb podczas wyrastania (pieczenia) rozłazi sie na boki ? Wielu amatorów pieczenia chleba wlasnie ten końcowy efekt potrafil raz na zawsze zrazić do dalszych prób. I nie jest wielką pociechą fakt, że smakuje on niezle, kiedy tak bardzo odbiega od naszego ideału.


Durszlak - chleb pęka podczas pieczenia. Mój mąż piecze chleb i jest bardzo smaczny, ale zawsze na pęka podczas pieczenia i potem źle się kroi.

Może za krótko rośnie przed pieczeniem? Proszę podpowiedzieć. Pamiętaj wtedy, by ciasto piec dłużej. Kluczem do sukcesu jest przygotowanie sernika ze składników, które osiągnęły temperaturę pokojową.


Skutecznym sposobem na równy sernik jest również woda. Aby sernik nie pękał podczas pieczenia, wstaw do piekarnika (pod formę z sernikiem) miskę z wodą. Robię chleb żytni na zakwasie, uzywam caly czas tej samej mąki, tego samego przepisu.


Nie jest to jakiś wielki spadek, po prostu jak urośnie i wystaje jakies 2cm nad. Piękne chleb żytni razowy na zakwasie i mam problem. Czesto w upieczonym i wystudzonym chlebie podczas krojenia odchodzi cała skórka.


Moze ktoś wie jaki może być powód tego zjawiska. Nie ma zatem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie. Co ja zle robię ze mi zawsze chleb pęka? Cięty przed wsadzeniem, piec naparowany,.


Prywatności przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych osobowych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu.

Druga sprawa to trzeba chleb po wyrośnięciu. Takie nakłucie zapobiega pękaniu. Chyba wiem dla czego. W jednym z programów Makłowicza piekarz z Wisły wypiekał chleb z mąką żytnią razową i mówił, że gospodynie przynoszą takie chleby do piekarni do wypieku, bo w piekarniku się nie udają.


Za niska temperatura. Piec ma mieć temperaturę 270°C. Wiem, nie zawsze jest to miłe, ale dzięki temu po jakimś czasie będziesz wiedzieć, jak „wygląda” ciasto z większa czy mniejszą ilością płynu, oraz jak miękkie ciasto możesz zrobić, żeby chleb jeszcze zachował swoją formę podczas pieczenia, a kiedy jest jej zbyt mało i otrzymujesz pieczywo zbyt zbite.


C przez pierwsze minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 2st. C i kontynuujemy pieczenie przez około godzinę. Chleb pieczemy w temp. Gotowy chleb studzimy na kratce lub – jeśli takowej nie mamy, na drewnianej desce do krojenia. Doskonale upieczony bochenek ostukany od spodu będzie odzywał się do nas głuchym odgłosem.


Zamykając ten komunikat (klikając w przycisk “X”), potwierdzasz, że przyjąłeś do wiadomości wskazane. Hmm, z Twojej wypowiedzi wnioskuje, ze pewnie faktycznie zbyt dlugo trzymam chleb przed wlozeniem go do piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty