czwartek, 28 stycznia 2016

Jakie warzywa można gotować na parze

Dzięki parze zachowują one pełnię smaku i są po prostu rewelacyjne! Dzisiaj właśnie o tym jak najlepiej zrobić takie warzywa i jakie triki zastosować żeby domownicy piali z zachwytu na widok brokuła, marchewki i spółki ;). Jakie warzywa nadają się do gotowania na parze? Praktycznie większość warzyw można gotować w parowarach.


Warzywa gotowane na parze. Pozwala ono na zatrzymanie w produktach największej ilości składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych, które przy wykorzystaniu innych technik ulegają degradacji czy wypłukiwaniu. Poznaj przepisy na warzywa na parze. Skoro wiadomo już, jak zrobić warzywa na parze, czas się zastanowić, które z nich będą najlepsze.


Do gotowania na parze możemy użyć dowolnych warzyw, powinniśmy się kierować jedynie własnym smakiem. Co można gotować na parze? Jak gotować na parze? Co więcej, takie warzywa będą lepsze do grillowania. Nic dziwnego - posiadanie urządzenia do gotowania na parze daje nam mnóstwo możliwości.


Zalety gotowania na parze. Gotować na parze można prawie wszystko! Podczas gotowania na parze temperatura sięga nawet 120°C (w wodzie 100°C), dlatego potrawy szybko są gotowe. Lista przepisów na warzywa na parze z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Jako warzyw można użyć większości warzyw dostępnych na rynku. Jeśli macie jakieś ciekawe przepisy na potrawy gotowane na parze to proszę o przepisy i wasze pomysły. Dietetycy i lekarze polecają zamianę smażenia na pieczenie, duszenie, gotowanie w wodzie, a tak jeszcze lepiej na parze. Rzeczywiście, gotowanie posiłków na parze to najlepsze, co możesz dla siebie zrobić.


Zalet takiego sposobu obróbki jest, co najmniej kilka: 1. Ma to wiele zalet w porównaniu z innymi metodami gotowania. Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Urządzenie do gotowania na parze mamy od mniej więcej dziesięciu lat.


Jest to wielki kombajn Tefala, w którym mieści się tyle jedzenia, że spokojnie można zrobić obiad dla czterech dorosłych osób. Miałam do niego kilka podejść i za każdym razem kończyły się umiarkowanie dobrze. Jakie produkty nadają się do gotowania na parze? Z mięs najlepsze do gotowania na parze jest białe mięso drobiowe – pierś kurczaka, indyka, a także mielone w postaci pulpetów z cielęciny i drobiu. Należy pamiętać, że produkty gotują się na parze znacznie dłużej niż tradycyjnie.


Gdy gotujesz na parze, nie dodawaj tłuszczu, a także nie sól (jeśli już, to minimalnie), para wydobywa bowiem zawartą w produktach sól. Bez problemu można przyrządzić warzywa na parze bez parowaru – wystarczy specjalny wkład do gotowania na parze. Opis, jak go używać, znajdziecie w dzisiejszym przepisie na warzywa na parze z sosem jogurtowym. Oprócz tego możemy wykorzystać parowar, parownik bambusowy, a także specjalne naczynie do gotowania na parze w mikrofali.


Produkty nie mogą mieć żadnych skaz, ponieważ kawałek popsutego warzywa będzie miał intensywniejszy smak niż gdyby został ugotowany w zwykły sposób w wodzie. Najważniejszą jednak zaletą takiego gotowania jest maksymalne ograniczenie utraty witamin i mikroelementów, która przy tradycyjnym gotowaniu jest ogromna. Na przykład strata witaminy C przy zwykłej metodzie gotowania wynosi aż , zaś gotowanie na parze pozwala ograniczyć ją.


Co gotować na początek? Wybór potraw jest ogromny, często jednak zaczynając przygodę z gotowaniem na parze nie mamy pojęcia od czego zacząć. Dania z pary są smaczne i proste do przygotowania, można przygotować na parze dosłownie wszystko, bo gotowanie na parze to nie tylko moda, ale i zdrowie.


Zebraliśmy najlepsze przepisy na dania z parowaru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty