poniedziałek, 20 czerwca 2016

Gotowanie na parze w garnku

Jak gotować w specjalnym garnku na parze? Tradycyjny garnek parowar składa się z kilku poziomów. Podstawę stanowi dolna część, do której wlewa się wodę, a górna wyposażona jest w specjalne sitko i pokrywkę, która zatrzymuje parę wodną w obrębie garnka.


Większe garnki przeznaczone do gotowania na parze wyposażone są nawet w. Gotowanie na parze to chyba najlepszy rodzaj termicznej obróbki produktów spożywczych. Parowanie, czy to na sitku nad garnkiem, czy w specjalnym parowarze pozwala zatrzymać najwięcej substancji odżywczych znajdujących się w pożywieniu.

Gotować na parze można większość produktów żywnościowych. Ma to wiele zalet w porównaniu z innymi metodami gotowania. Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Garnek do gotowania na parze.


Na spód garnka wlewasz wodę, która paruje, a potem piętrowo układasz sitka do gotowania na parze. Całość nakrywasz przykrywką, która zatrzymuje parę w garnku. Składa się z kilku pojemników, które stawiamy na garnku lub woku. Choć w sklepach można znaleźć naczynia przeznaczone specjalnie do gotowania na parze w mikrofalówce, zanim po nie sięgniemy, możemy wypróbować, czy będzie nam odpowiadać taki sposób gotowania.


Zwolennicy stylu eko wybiorą bambusowe koszyczki do gotowania na parze.

W sprzedaży są też specjalne trzyczęściowe garnki – wówczas nie potrzeba już dopasowywać pokrywki, bo jest w takim zestawie obok zwykłego garnka i perforowanej wkładki. Pojawia się jednak dylemat, jakie garnki do gotowania na parze będą najlepsze – garczek na kuchenkę czy elektryczny garnek parowy? Urządzenie do gotowania na parze mamy od mniej więcej dziesięciu lat.


Jest to wielki kombajn Tefala, w którym mieści się tyle jedzenia, że spokojnie można zrobić obiad dla czterech dorosłych osób. Miałam do niego kilka podejść i za każdym razem kończyły się umiarkowanie dobrze. Zalety gotowania na parze. Na parze możemy ugotować większość produktów spożywczych, a zwłaszcza warzywa, mięsa, ryby, kasze, ryż, ryby, owoce morza.


Potrawy przyrządzane w ten sposób zachowują dużo więcej wartości odżywczych niż przy tradycyjnym gotowaniu w wodzie. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Gdy gotujesz na parze, nie dodawaj tłuszczu, a także nie sól (jeśli już, to minimalnie), para wydobywa bowiem zawartą w produktach sól. Podczas gotowania na parze temperatura sięga nawet 120°C (w wodzie 100°C), dlatego potrawy szybko są gotowe.


Garnki dostępne w tej kategorii dopasowane są do różnego rodzaju kuchenek i płyt indukcyjnych. Charakteryzuje je bardzo dobra dystrybucja ciepła, dzięki czemu potrawy gotują się o wiele szybciej a wielowarstwowe dania są równomiernie miękkie. Do gotowania na parze należy wybierać tylko świeże warzywa.


Produkty nie mogą mieć żadnych skaz, ponieważ kawałek popsutego warzywa będzie miał intensywniejszy smak niż gdyby został ugotowany w zwykły sposób w wodzie. Nie tylko zaoszczędza wartości kalorycznej tak sporządzanym posiłkom, ale również skraca czas gotowania. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, którzy chcieliby zastosować w praktyce tę kulinarną metodę, prezentujemy garnki i sitka do gotowania na parze.

Gotowanie ryżu na parze — szybkie i proste Niektórzy z pewnością zwrócili uwagę na to, że w powyższym zestawieniu zabrakło tzw. Jak sama nazwa wskazuje, wyjątkowość ryżu parboiled polega na poddaniu produktu wcześniejszej obróbce termicznej. Jeśli jednak potrzebujesz jedynie doposażyć komplet, który już masz, sprawdź nasze garnki do gotowania makaronu, do gotowania na parze, rondle czy brytfanny. Oferujemy także wolno- i szybkowary. Dodaj do wody w garnku trochę świeżych ziół - potrawy zyskają piękny aromat.


Pstrąg gotowany na parze. Delikatny, lekkostrawny, zdrowy! MIĘSO - DRÓB Potrawa Typ Ilość Czas gotowania (min) Uwagi Filet z indyka Świeża 600g 25min Filety wieprzowe Świeża 700g 40min kawałki o grubości 1cm Parówki Świeża 10szt.


Pierś z kurczaka (bez kości ) Małe kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty