Przekąski na spotkanie w gronie znajomych. Gdy organizujesz wieczór z dobrym winem w gronie znajomych, warto pamiętać o kilku przekąskach do szybkiego schrupania. Jeśli zakładasz, że nie będzie to przyjęcie zasiadane, Twój wybór powinien paść na przekąski typu finger food.
Jakie przekąski przygotować na imprezę? Zapytaliśmy o to zielonogórzankę Marzenę Dudę, miłośniczkę dobrej, smacznej i oryginalnej kuchni, która od kilku lat prowadzi bloga kulinarnego Zacisze Kuchenne. Na stole nie może zabraknąć m. Składające się na nie sery, orzechy, owoce, krakersy i warzywa zachwycą swoją kruchością.
Co ważne, polecane przez nas przekąski do wina przygotujesz w bardzo krótkim czasie, który srednio wynosi tylko minut. Kolacja dla dwojga wymaga odpowiedniej oprawy – przygaszone światło, palące się świece, romantyczna muzyka, pyszne jedzenie oraz oczywiście wino. Co podać do gruzińskiego wina? Jak dobrać wino do potrawy? Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy.
Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Podawać je należy w kieliszku, którego można napełnić do pełna. Jeżeli chodzi o dania główne: Do ciemnego mięsa, jak i dań z grzybów, tłustych serów, najlepiej jest podać wino czerwone, wytrawne, zaś do drobiu ewentualnie można podać wino białe. Przy nakryciu znajdą się te do szampana, wina oraz do wody, gdyż te napoje spożywa się przy posiłku.
Wyjątkowo może się również pojawić kieliszek do sherry - jeśli zupa jest pierwszym daniem i wcześniej nie było aperitifu. Jest to jedyny alkohol, który może być serwowany do zupy - mówi Modrzyńska. Mam jednak pewne spostrzeżenia co do temperatury podawania wina – latem w krajach śródziemnomorskich wino czerwone podawane w tzw. Małe przekąski, które umilą czas przy kieliszku ulubionego wina. Do białego lub czerwonego zrób małe kanapeczki z pastą serową, hummus czy zamarynuj oliwki.
Do tego bagietka, krakersy czy świeże warzywa do chrupania. Oto kilka propozycji na smaczne przekąski. Wśród win białych, różowych i czerwonych wyróżniamy ich różne rodzaje, które będą doskonale komponować się z przeróżnymi daniami. Warto wiedzieć, jakie wino będzie pasować do obiadu – ryby, kurczaka, wołowiny, serów, sałatek, a jakie lepiej dobrać do deserów.
Do wszelkich wędlin można podać wino: białe wytrawne, lekko wytrawne, półwytrawne i różowe wytrawne. Czym zaskoczyć naszych gości? Poza tym wina czerwone wytrawne, lekko wytrawne, półwytrawne i półsłodkie.
Do wątróbek i pasztetów najlepiej dobrać wino białe półsłodkie. Zapraszam koleżankę na kawę i wino, co powinnam podać do jedzenia? Do risotto lub białej pasty, przyprawionych oliwą lub masłem można podać wino białe. Do makaronów z mięsem i pomidorami zaleca się wino czerwone albo różowe. Do ryb podaje się, według starej zasady, wino białe.
Urodziny, Andrzejki, Sylwester, a potem karnawał. Do popularnej w Polsce. Okazja do imprezy zawsze jest, a na imprezie często alkohol.
Przedstawiam moje pomysły na zimne przekąski, które zrobi każdy, są szybkie, proste i – w miarę możliwości tanie. Jeśli nie chcesz by to znowu były słone paluszki i chipsy, zapraszam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.