Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Tradycyjny garnek tadżin. Wszędzie Wszystkie kategorie. Marokańskie naczynie do gotowania.
W tym dziale znajdą Państwo marokańskie naczynie do gotowania. Ceramiczne naczynie do gotowania. Przyprawy marokańskie. Tagine nie jest moim jedynym garnkiem glinianym, posiadam też garnek rzymski – wskazówki dotyczące użytkowania tagine będą podobne do wskazówek dla innych naczyń glinianych czy nawet żeliwnych – dlatego, jeśli przymierzacie się do zakupu takiego naczynia, zapraszam do lektury! Naczynie do tagine – film HD.
Jeśli ktoś z Was zapoznał się ze stroną „o mnie” zapewne zauważyliście, że wspomniałam tam o moim uzależnieniu, jakim są wszelkiego rodzaju naczynia gliniane. Uważam, że żaden (nawet firmowy) garnek z inoxu czy patelnia żeliwna nie odda nam smaku potrawy tak, jak zrobi to glina. Tadżin: danie kuchni marokańskiej i. Jeśli choć raz byliście w Maroku, na pewno widzieliście charakterystyczne naczynie z gliny, o wysokiej, stożkowej pokrywce.
To tadżin (tajin) służący do pieczenia mięsa. Przez stulecia służył berberyjskim nomadom do pieczenia mięsa na drewnie lub rozżarzonych węglach. Można je jednak wykonać na kuchence, w zwykłym garnku. Wypróbuj przepis na marokańskie danie: tadżin z wołowiny – z pewnością ci zasmakuje! Do jego przygotowania wcale nie potrzebujesz specjalnego naczynia – wystarczy rondel z pokrywą.
Warto uważnie czytać opisy – czasem trudno odróżnić gliniany garnek od ceramicznego. Warto również sprawdzić, czy tadżin jest emaliowany, czy nie – to już wyłącznie kwestia osobistych preferencji. Emalia na pewno ułatwia użytkowanie, bo jedzenie mniej przywiera do naczynia. Czego nie lubi naczynie tadżin? Tagine (tajine, tadżin) to przede wszystkim tradycyjny, stożkowaty gliniany garnek, który od wieków stosowany jest w kuchni marokańskiej a wywodzi się z kultury Berberów.
Wykorzystywany jest do długiego gotowania potraw na wolnym ogniu, czyli duszenia. Tym, co wyróżnia tagine od innych naczyń, jest specyficzna konstrukcja. Oryginalnie zdobiony garnek jest także świetnym sposobem na wprowadzenie do kuchni nuty egzotyki!
Jak wygląda tadżin? Tajine lub Tagine (arabski : طاجين) to tradycyjny, stożkowaty, gliniany garnek do gotowania wykorzystywany w tradycyjnej kuchni berberów z Afryki Północnej. Tajine to naczynie, które coraz częściej pojawia się także w polskiej kuchni. Nazwa Tajine poza garnkiem oznacza także rodzaj dania, które jest przygotowywane w tego rodzaju garnku.
Takie gotowanie pod przykryciem zatrzymuje i potęguje aromaty, dlatego potrawa jest jeszcze pyszniejsza. Traktuję je jednak raczej jako pamiątkę, a potrawy przyrządzam w dużym żeliwnym garnku z pokrywką, który nadaje się do gotowania w piekarniku. Służy do przygotowywania potrawy o tej samej nazwie, czyli formy gulaszu mięsnego z warzywami.
Podstawa naczynia jest wykonana z żeliwa , zaś góra z emaliowanej kamionki w kolorze wiśniowym. Rozgrzewające jak najlepszy gulasz. Niezwykle aromatyczne — podczas długiego duszenia uwalnia piękny zapach egzotycznych przypraw. Typowe danie z jednego garnka, pokrzepiające i integrujące biesiadników. Dobre na imprezy - zamiast stać w kuchni możemy napić się z gośćmi po kieliszku czerwonego wina, a w międzyczasie całą.
Czasami fajnie jest stworzyć nakrycie stołu, które robi wrażenie. Zacznij od ustawienia na każdym miejscu kilku warstw monochromatycznych naczyń, następnie wybierz akcent kolorystyczny, np.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.