C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Czy to jest możliwe w przypadku zakwasu czy taka wygoda to tylko na drożdżach? Pieczenie chleba na zakwasie lub na drożdżach we własnym domu wcale nie jest takie skomplikowane, a my możemy cieszyć się prawdziwie swojskim i chrupiącym pieczywem każdego ranka. Tutaj trzeba zdecydowanie dodać – to nie jest zabawa dla niecierpliwych.
Więc jeśli jesteś w miarę cierpliwy, spróbuj.
Dzisiaj przedstawię Wam chleb, którym powróciliśmy do pieczenia na zakwasie. Zakwas chlebowy- krok po kroku. Przygotowanie pieczywa na zakwasie nie jest trudne, potrzeba tylko troszkę cierpliwości. Pokazuję jak zrobić zakwas, przygotować zaczyn na chleb a przede wszystkim jak upiec w domu chleb na zakwasie. Pieczywo na zakwasie jest zdrowe, a pieczenie takiego w domu jest wielką przyjemnością.
Na takim zakwasie możesz piec różne chleby, dostosować sobie jego ilość do danego przepisu (w jednym potrzeba go łyżkę w innym 2g lub więcej) poprzez dokarmianie odpowiednią ilością mąki. Twój zakwas jest też wtedy czysty – sama mąka żytnia i woda. W razie potrzeby łatwo z niego wyprowadzisz zakwas pszenny czy inny.
Kiedy kilka dni temu wpadł mi w oko ten przepis postanowiłam go wypróbować. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?
Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.
Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Po tym czasie ciasto podzielić na części, uformować bochenki, umieścić je w oprószonych mąką koszach do wyrastania. Przykryć szczelnie, pozostawić na - godziny do wyrośnięcia. Pierwsze minut w temperaturze 250ºC, po minutach obniżając do 200ºC.
Masz już dokarmiony zakwas. Teraz czas na pieczenie. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Przepis na prosty chleb żytni.
Masa powinna być dość gęsta, a jednocześnie na tyle rzadka, by wszystko się dobrze mieszało. Jedyny sekret domowego pieczenia chleba na zakwasie jest taki, że musicie być cierpliwi i musicie dać sobie czas na obserwowanie tego jak zachowuje się ciasto, jak działa piekarnik, czy jaka.
Mój zakwas jest na mące typ 7i wychodzą mi naprawdę pyszne chleby i rosną wspaniale. Polecam każdemu, kogo do tej pory przerażało pieczenie na zakwasie, a także osobom pracującym -z łatwością da się wpleść nawet w napięty harmonogram dnia;) Składniki oraz szczegółowy przepis podaję poniżej:) Wypróbuj i podziel się Twoją opinią! A oto filmik jak przygotowałam fenomenalnie prosty chleb -na zakwasie.
Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie. Domowe pieczywo na zakwasie. Jak przygotować zakwas. Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty. Raz przygotowany zakwas można potem używać wielokrotnie.
Warto poświęcić na to czas, ponieważ chleb pieczony na zakwasie ma zupełnie inny charakter. Jest znacznie cięższy, mniej słony i bardziej sycący. W wersji domowej nie ma takiej potrzeby, jeśli chcecie piec chleby na zakwasie, możecie z powodzeniem sami wyhodować sobie dobrej jakości, czysty zakwas i uzyskać najzdrowszy chleb pod słońcem. Podczas tego procesu dochodzi do beztlenowego rozkładu.
Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb. Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach. Rano odpalam piec na 180stopni na godzinę i dwadzieścia min.
Chlebki dwa jak marzenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.