poniedziałek, 22 maja 2017

Jak wybrac plyte indukcyjna

Jak działa płyta indukcyjna? Wykorzystywane jest tutaj szybkozmienne pole elektromagnetyczne, które jest generowane przez cewki umieszczone tuż pod powierzchnią szklanego blatu. Jak widać, płyty indukcyjne opinie mają korzystne, a ich zalety przeważają nad mankamentami.


Obecnie wybór płyt tego rodzaju jest bardzo szeroki, dlatego łatwiej można kupić tanią płytę albo znaleźć odpowiednie rozwiązanie, gdy potrzebna jest mała płyta indukcyjna dwupalnikowa. Płyty indukcyjne w ogromnej większości to płyty ceramiczne.

Tylko nieliczne z nich są szklane. Obie prezentują się elegancko w nowoczesnych kuchniach oraz łatwo je utrzymać w czystości, jednak szklane płyty mogą łatwiej ulec zbiciu, dlatego nie są tak popularne jak płyty indukcyjne wykonane z materiału ceramicznego. Jak wybrać odpowiednią płytę, żeby później nie żałować? Doradzamy w tym artykule.


Rodzaje płyt indukcyjnych. Jeśli chcemy mieć wolnostojące sprzęty, wybieramy kuchnię z płytą indukcyjną. JAK DZIAŁA POLE INDUKCYJNE?


Przekazuje tę temperaturę garnkom w sposób równomierny, więc potrawa się nie przypala.

Po wyłączeniu pola temperatura niemal natychmiast wraca do stanu wyjściowego. Pierwszy rodzaj ma dwie zalety – zabezpiecza szkło przed ukruszeniem i nadaje płycie delikatnego wgłębienia (gdy coś wykipi, zostaje na płycie, a nie leci od razu poza urządzenie). Jaka płyta indukcyjna, czyli jak wybrać? Wybór płyty indukcyjnej zacznijmy od wybrania jej wielkości.


Jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do płyt czteropalnikowych, to warto wiedzieć, że możemy wybrać też płyty mniejsze lub większe. Do wyboru mamy na przykład płyty z dwoma polami. Kto ma płytę indukcyjną, nie wyobraża sobie innej, jako że jej sprawność pracy oraz walory ekonomiczne nie mają sobie równych. Jednak i płyty gazowe mają wiele plusów.


Mówi się, że potrawy przyrządzane na gazie smakują najlepiej. Pamiętajmy jednak, że choć rozwiązania indukcyjne uznajemy za uniwersalne, nie oznacza to wcale, że ich montaż jest możliwy w każdej kuchni. Na temat kuchenek indukcyjnych krąży wiele mitów. Niektóre reklamy sugerowały nawet, że kuchenka indukcyjna nie nagrzewa się i dlatego jest bezpieczna.


Faktycznie powierzchnia kuchenki indukcyjnej nie grzeje tak, jak płyta elektryczna, ale nagrzewa się wtórnie od gorącego garnka, dlatego gotowanie na niej także wymaga uwagi. Nie uświadczymy w niej żadnej. Choć płyty tego typu zaliczane są do grona płyt elektrycznych, to często – jak w tym przypadku – przedstawia się je jako osobny rodzaj.


Płyta taka, choć zasilana jest prądem, do ogrzewania potraw wykorzystuje dodatkowo zjawisko indukcji, czyli wytwarzania pola.

Nieważne czy przygotowujesz posiłek dla siebie, dla rodziny czy dla gromady gości. W kuchni ważna jest swoboda działania. Potrzebujesz urządzenia, które pozwoli szybko gotować nie tylko w jednym, ale także w kilku naczyniach na raz!


Płyta indukcyjna – charakterystyka oraz wady i zalety. Funkcjonalności takie jak Booster, rozpoznawanie obecności garnka lub wskaźnik ciepła resztkowego, zmienią codzienną pracę w kuchni w przyjemność. Gotowanie na indukcji znacznie różni się od przygotowywania potraw na „gazówce” albo płycie ceramicznej.


Wiele osób widząc płytę indukcyjną w markecie odwraca wzrok, ponieważ są przekonani, że wraz z zakupem drogiej płyty, muszą dokupić jeszcze komplet równie drogich garnków. Model ten został wyposażony w funkcję Bridge, która łączy dwa pola i dzięki temu możemy wykorzystywać do gotowania większe garnki. Jeżeli zależy Ci na czasie, wystarczy, że skorzystasz z trybu Power Booster, który automatycznie zwiększa moc grzania i tym samym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty