czwartek, 28 czerwca 2018

Gotowanie na parze bez parowaru

Z pomocą przychodzą proste wskazówki, które pozwolą szybko zaprzyjaźnić się z parowarem. Przekonaj się, że parowar nie bez powodu ląduje w kuchniach wszystkich miłośników domowego jedzenia. Oto proste przepisy, dzięki którym przygotujesz nie tylko zdrowe, ale i smaczne dania w parowarze. Zalety gotowania na parze.


Przygotowanie każdej wymienionej potrawy na parze trwa maksymalnie minut.

To chyba tak jak z koktajlami owocowymi, póki nie wiedziałam o ich istnieniu i nie robiłam ich prawie codziennie w domu, mogłam bez nich żyć, teraz Zobacz więcej. Nic dziwnego - posiadanie urządzenia do gotowania na parze daje nam mnóstwo możliwości. Gotować na parze można prawie wszystko!


Podczas gotowania na parze temperatura sięga nawet 120°C (w wodzie 100°C), dlatego potrawy szybko są gotowe. Jak gotować na parze? Nie szkodzi – możesz gotować w płaskim, szerokim garnku lub woku. Ma to wiele zalet w porównaniu z innymi metodami gotowania.


Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów.

Dania na parze sprawdzą się idealnie jako lekki obiad na lato. Dania gotowane na parze mogą być różnorakie – od wytrawnych obiadowych takich jak, warzywa, mięso czy ryba na parze np. Poniżej moje patenty na to, żeby było nie tylko zdrowo i lekko, ale też smacznie. Pokochaj przyprawy. To jest absolutna podstawa.


Jeśli decydujemy się na gotowanie na parze, to również bez tłuszczu. Dania z pary są smaczne i proste do przygotowania, można przygotować na parze dosłownie wszystko, bo gotowanie na parze to nie tylko moda, ale i zdrowie. Zebraliśmy najlepsze przepisy na dania z parowaru. Wybierz garnek, wkład lub sitko. Gdy gotujesz na parze, nie dodawaj tłuszczu, a także nie sól (jeśli już, to minimalnie), para wydobywa bowiem zawartą w produktach sól.


Nie trzeba mieć jednak dużego parowaru, żeby zrobić soczystego łososia na parze, ugotować jędrne różyczki brokułów, a nawet zrobić gołąbki. Najlepsze przepisy na potrawy na parze tylko na MniamMniam. Technika gotowania na parze jest bardzo prosta i nie wymaga wielkich nakładów, jeśli chodzi o sprzęt. Szybkie, łatwe i sprawdzone przepisy kulinarne.


Podstawową różnicą jest to, że gotowanie na parze przeprowadza się bez kontaktu z płynami, jedynie przy użyciu pary wodnej o temperaturze około 100°C. To najzdrowszy sposób przygotowywania żywności. Produkty nie mają bowiem kontaktu z wodą, więc nie dochodzi do strat witamin i składników mineralnych.

Ułóż na sicie rybę i warzywa. Dosyp groszku i kukurydzy. Gotuj na parze pod przykryciem przez pół godziny. Dorsz gotowany na parze. Potrzebujesz: parowaru.


Jest na to jednak rozwiązanie, które pozwala zachować zielonym kuzynom kalafiorów smak, mikroelementy i prozdrowotne związki tak cenne w diecie człowieka. Rozwiązanie to to gotowanie na parze i dzisiaj właśnie o tym jak ugotować na parze brokuły i co (ewentualnie) z nimi dalej robić?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty