wtorek, 5 czerwca 2018

Pieczenie chleba w domu

Z drugiej strony niekoniecznie mam ochotę na zagracanie kuchni automatem do pieczenia chelba – duże to, trzeba czyścić, rozkładać, składać, czekać całą noc na wyrośnięcie i upieczenie chleba… Próbowałem już robić chleb w domu, ale skończyło się to dość poważnym poparzeniem dłoni i zapał „nieco” mi przeszedł. Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Wystarczy pamiętać o kilku najważniejszych wskazówkach.


Pieczenie chleba w domu nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Początki mogą być trudne, ale nie należy rezygnować po pierwszej próbie.

Jeśli mimo dobrego przepisu chleb nie udał się, upiecz go jeszcze raz. Kolejna próba powinna być bardziej udana. Porady Comment 39Wyświetlenia Dom wypełniony zapachem świeżego chleba, cudownie chrupiąca skórka i tan jedyny w swoim rodzaju, wybitny smak to atuty, dla których warto podjąć się pieczenia chleba w domu. Skuteczne sposoby na pyszny chleb. Każdemu z nas zapewne choć raz przez głowę przemknęła myśl „a może samodzielnie upiekę chleb”.


Aromat, jaki unosi się w piekarni, kiedy na sklepowe półki wykładane są jeszcze ciepłe bochenki, jest absolutnie wyjątkowy. W momencie gdy skórka staje się zarumieniona i twarda – nasz bochenek jest gotowy.

Tradycyjny wypiek chleba. W dawnych czasach pieczenie chleba wiązało się z kilkugodzinnym przebywaniem ciasta w piecu. Wszystkim znane jest powiedzenie „nie samym chlebem człowiek żyje”. Z całą pewnością tak jest, ale z drugiej strony trudno sobie wyobrazić śniadanie bez kromki chleba.


Z moich obserwacji w młodzieńczych latach wynika że pieczenie chleba to nie jest wiedza tajemna lecz wyczucie i odrobina doświadczenia. Otóż w domu moich dziadków zawsze był zakwas i możecie się dziwić ale ten sam na bazie śruty żytniej do chleba i żuru, po prostu bez czosnku i kopru. Przygotowanie chleba w domu nie jest trudne, a domowe pieczywo jest smaczniejsze i zdrowsze od tego, które sprzedawane jest w sklepach. Chleb to podstawa żywienia w wielu domach, warto więc zadbać o to, aby były to naprawdę zdrowe podstawy.


Znajdź przepis na chleb, który łatwo upieczesz w swojej kuchni. Skoro już wiemy, ile kosztuje u pieczenie chleba w domu , sprawdźmy, ile zapłacimy za niego w piekarni. Oczywiście wyższa cena dotyczy bochenków o większych rozmiarach. Widzimy zatem, że pieczenie chleba w domu jest finansowo opłacalne. W czym najlepiej upiec chleb w domu?


Naczynia do wypieku chleba mogą być przeróżne: keksówka, brytfanna, szkło żaroodporne, a nawet garnek. Klasyczne naczynie do wypieku chleba – keksówka.

Zacznijmy od rozwiązania najbardziej praktycznego, czyli keksówki. Mam na to sposób: pieczenie chleba w domu i cieszenie się nie tylko ze zdrowia, ale i oszczędności! Czy kiedykolwiek przypuszczałam, że w moim rodzinnym domu będę jadła chleb “pod firmą” własną?


Wprawdzie owszem, od czasu rozmnażających się jak grzyby po deszczu programów kulinarnych w telewizji. Niektórzy uważają, że to wręcz przeżycie egzystencjalne. Zapach świeżego bochenka, po wyjęciu go z pieca, przyciąga wszystkich domowników. Podpowiadamy, jak samodzielnie upiec wspaniały, chrupiący chleb. Najwięcej ofert w jednym miejscu.


Radość zakupów i 1 bezpieczeństwa dla każdej transakcji. Na szczęście są pewne metody, które pozwalają osiągnąć taką formę chleba w domu, nie podsypując go sporą ilością mąki (przez co byłby suchy) i nie uzyskując po upieczeniu placka, a to wszystko bez koszyka. Do kuchni Do domu Higiena i pielęgnacja Pozostałe Części zamienne. W naszym domu rzadko gości kupny chleb. Kiedy trzy lata temu pierwszy raz wypróbowaliśmy samodzielnego pieczenia, zakochaliśmy się w tym.


Cały proces: przygotowanie, wyrastanie i potem pieczenie jest czymś magicznym. Jednak najlepszy jest ten zapach, bo zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu, to jest to. W pieczeniu chleba bardzo ważna jest temperatura wypieku.


Ja swoje chleby piekę w zwykłym piekarniku, chociaż marzy mi się piec chlebowy. Ale póki co piekarnik sprawdza się świetnie. Przepisy, które Wam podaję, staram się dopracować jak najlepiej, również jeśli chodzi o czas czy temperaturę pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty