czwartek, 13 września 2018

Chleb na zakwasie skutecznie

A do tego jeszcze prostszy w wykonaniu niż pokazywany wcześniej pierwszy chleb nawet na młodym zakwasie;) Ten także wyjdzie na młodym, a co więcej zdecydowanie krócej się na niego czeka, bo znacząco przyczyniają się do tego zarówno sposób robienia ciasta, jaki technika wyrastania. Sprężysty, idealnie wilgotny, o chrupkiej skórce i boskim zapachu, jaki ma chyba tylko chleb na zakwasie… Te bochenki upiekłam metodą, która pozwoli się wykazać nawet młodemu zakwasowi;) Nie jest on tak silny jak dojrzały zakwas, który swoje już odstał i przepracował, więc trzeba go dać więcej lub podejść do tematu “stopniowo” (szczegóły w przepisie). Wykonałam już z chlebów na zakwasie.


Zakwas wszystko jak pani pokazuje. Chlebki rosną przez całą noc. Wszystko wygląda tak jak pani pokazuje,do momentu pieczenia.

Próbowałam już różnych sposobów. Im dłużej pieke (ostatnio piekłam nawet godz.) a i tak w środku chleb. Chrupiący, świeży, domowy chleb. A gdyby tak można było upiec przepyszne bochenki i mieć go zawsze pod ręką?


Z tym przepisem to naprawdę możliwe:) Przygotowanie. Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie. Domowe pieczywo na zakwasie. Jak przygotować zakwas.


Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty.

Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego, piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. To już cztery miesiące. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?


Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Zasmakowałem go ponad rok temu u szwagra Krzysztofa – ciasto wyrobił wieczorem, rosło całą noc, a poranek przywitał domowników zapachem świeżo upieczonego chleba…. Pieczenie chleba na naturalnym żytnim zakwasie to sztuka. Po kilku tygodniach prób i eksperymentów stał się to jedyny chleb w naszym domu. Początkowo piekliśmy wyłącznie dla dzieci i siebie.


Później chlebem częstowani byli sąsiedzi i znajomi, którzy z czasem zapragnęli mieć takie pieczywo na swoim stole. Kilku z nich udało się nam zarazić pieczeniem chleba, pozostali zaś zaczęli. Który chleb wybrać? Tylko na mace orkiszowej jest podany typ maki.


Maka luksusowa typ 5itp.

Oczywiscie pierwszy moj chleb na zakwasie byl smakowo dobry ale skora byla bardzo twarda dlatego zeby sie calkiem nie zniechecic, na razie robie chleby na drozdzach, ktore sa dobre. Pani ma racje, ze wszystko zalezy od piekarnika i maki. Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze dwie godziny aż się zakwas ogrzeje i dopiero wyrabiam masę na chleby. Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb. Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach.


Na początku chleb z niego wyrastał jak na drożdżach (tyle, że wolniej). Od jakiś m-cy chleb z tym zakwasem nie wytasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty