Bardzo dobry przepis, chleb przepyszny. Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 4g maki pszennej i 1g maki chlebowej. Chleb pszenny z mąki typu 7różni się nieco od chleba, który jadam na co dzień czyli orkiszowego, pełnoziarnistego na zakwasie żytnim lub orkiszowym czy mieszanym. Domowy chleb pszenny – najprostszy przepis Od kiedy pierwszy raz ten chlebek zagościł na naszym stole, jesteśmy rzadziej klientami piekarni.
Puszysty a zarazem chrupiący na zewnątrz, bardzo szybki i nie skomplikowany w wykonaniu, a co najważniejsze – uwielbiany przez naszych najmłodszych członków rodziny.
Nasz chleb może być zwykły, pszenny albo upieczony z rozmaitymi ziołami, ziarnami i przyprawami. Podajemy super prosty przepis na chleb z otrębami. Chleb wypiekany w domu smakuje i pachnie lepiej niż ten kupowany w sklepie. Proponujemy przepisy na domowy chleb.
Wartość odżywcza pieczywa zależy m. Przepis na chleb pszenny na drożdżach. Zobacz mój ulubiony przepis na chleb na drożdżach z ziarnami, które dodajesz na chlebek bezpośrednio przed pieczeniem. Ten chleb na drożdżach instant szykuję z mojego przepisu na ciasto na pizze.
Robię też z niego super paluchy drożdżowe z makiem. Z chlebem razowym postępujemy tak jak ze zwykłym chlebem, wieczorem mieszamy mąkę, wodę, drożdże i sól, a rano. Dawałam mniej wody. Taki bardzo prosty, zwyczajny chleb pszenny – zwłaszcza dla osób, które mają niewiele czasu na zabawy z zakwasem i innymi wyszukanymi przepisami. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, chleb bardzo szybko rośnie i na efekty nie trzeba długo czekać.
Najprostszy chleb pszenny z chrupiącą skórką Dzisiaj mamy dla Was coś zupełnie nowego. Tak, wiemy, wiemy, zwykły prosty pszenny chleb jakby nowością na naszym blogu nie jest. Bo najbardziej w świeżym, domowym chlebie kocham właśnie te zróżnicowanie struktury miękkiego miąższu z chrupiącą skórką. Drożdże rozkruszamy do miski i łączymy z cukrem (rozcieramy je, aby zrobiły się płynne) Wlewamy wodę, mieszamy.
Cudowny i pachnący domowy chlebek drożdżowy z chrupiącą skórką! Dodajemy mąkę przesianą przez sito, sól i roztopione masło. Do chleba można dodać inne typy mąki – można np.
Prosty domowy chleb na drożdżach (bochenki). Warto pamiętać, że mąka żytnia ma specyficzny smak, który w dużych ilościach nie każdemu odpowiada. W zasadzie to ulubionych chlebów pszennych mam teraz kilka. Co dojdzie mi nowa książka do kolekcji - dochodzi i nowy ulubiony przepis na chleb ;-).
Ten plasuje się gdzieś w czołówce.
Od dzisiaj, bo piekłam go pierwszy raz. Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby.
Niestety chleb pszenny jeszcze nie dopracowałem, ale próbuje cały czas nowe proporcje niestety uwielbiam mój żytni chleb i rzadko testuje pszenny w ogóle polecam chleb żytni orkiszowy zajebisty do każdej diety i nie słuchajcie dietetyków, którzy mówią ze nie wolno jeść chleba bo to bzdura wszystko w normalnych proporcjach nie. Inaczej chleb nie wyjdzie. Chleby na mące pszennej mogą być pieczone zarówno na drożdżach spożywczych, jak i na zakwasie. Potrzebne składniki: Do zrobienia zakwasu potrzebna jest mąka i woda.
Możemy użyć właściwie dowolnej mąki o wyższym typie (od typu ok. 7wzwyż). Może to być mąka żytnia, pszenna, czy orkiszowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.