piątek, 11 stycznia 2019

Czerwone daktyle

Czerwone daktyle

Czerwone daktyle (Ziziphus zizyphus), nazywane często jujuba, wbrew swojej nazwie nie mają nic wspólnego z daktylami. Owoce czerwonych daktyli najczęściej sprzedawane są suszone pod nazwą chińskie daktyle. Z początku uprawiane tylko w Chinach a obecnie rozpowszechnione na całym świecie. Czerwone daktyle mają szerokie zastosowanie kulinarne, można więc spożywać je na sucho, dodawać do kompotów, gotować na nich kasze, albo używać jako bazę do deserów.


Bardzo korzystnie na jakość krwi wpływa też wino daktylowe. Wystarczy zalać 100g daktyli butelką czerwonego wytrawnego wina, odstawić w ciemne miejsce na dni. Daktyle to owoce, których właściwości odżywcze docenią szczególnie sportowcy.


Daktyle, zarówno te suszone, jak i surowe, są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Lecznicze wino z daktylami. Korzystne dla krwiobiegu. Nalewka z daktyli na czerwonym winie wytrawnym wzmacnia krew i zgodnie z medycyną chińską oddziałuje korzystnie na śledzionę i enegię witalną Qi. Przepis na smaczną nalewkę daktylową - wino daktylowe.


Czerwone daktyle

Daktyle w kosmetyce Daktyle są także wykorzystywane w kosmetologii. Z owoców daktylowca otrzymuje się roślinne DHEA, czyli składnik porównywalny z naturalnym hormonem, wytwarzanym przez ludzki organizm. Ma on właściwości regenerujące, ujędrniające, zmniejszające podrażnienia oraz wygładzające. Daktyle to słodkie owoce idealne dla osób cierpiących na problemy trawienne.


Daktyle bowiem świetnie balansują proces trawienia i biorą w nim czynny udział. Dodają energii przemęczonemu organizmowi już w pół godziny po spożyciu. Są szczególnie polecane kobietom w połogu, aby szybciej doszły do pełnej sprawności. Mówi się, że jeden daktyl dziennie utrzyma w sprawności. Daktyle mają mnóstwo błonnika i dlatego powinny być włączone do diety.


Przestańcie patrzeć na IG i inne bajki. I wtedy się ładnie utrzymuje wagę lub spokojnie chudnie, zależnie od potrzeb. Daktyle są owocami palm daktylowych rosnących w Afryce, Australii, Meksyku, Kalifornii. To jedne z najwcześniej uprawianych przez człowieka owoców.


Od prawieków były wykorzystywane do produkcji wina, zawierają bowiem dużo cukrów prostych, które szybko fermentują, dzięki czemu już po tygodniach wino nadaje się do spożycia. Daktyle są źródłem cukrów i naturalnych salicylanów, działających jak aspiryna. Daktyle zawierają witaminę A, C, B Bi PP, potas, żelazo, fosfor i magnez. Dzięki zawartości sporej ilości błonnika, zapobiegają zaparciom, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, łagodzą objawy menopauzy. Wykazują też właściwości przewbólowe, przeciwzapalne i przecizakrzepowe.


Durszlak - daktyle i wino czerwone. Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Chińskie daktyle” – suszone owoce lub herbata.


W naszym kraju „chińskie daktyle” są jeszcze mało popularne i dostępne głównie w postaci suszonej. Można je czasem spotkać w dużych marketach spożywczych, ale znacznie łatwiej znaleźć je w sklepach oferujących produkty i przyprawy kuchni wschodniej i orientalnej. Nalewka z czerwonych daktyli chińskich na odbudowę krwi (szczególnie polecana dla kobiet) 2g Da Zao (czerwone chińskie daktyle) zalać butelką czerwonego wytrawnego wina na dni. Po tym czasie pić codziennie jeden kieliszek, można zjadać owoce. Dostarczają one do organizmu także sporych ilości błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit, reguluje poziom cukru we krwi oraz wspomaga proces odchudzania.


Czerwone daktyle

Kalorii w suszonych daktylach nie powinno się porównywać z tą samą masą świeżych daktyli. Biorąc pod uwagę kaloryczność 1g świeżych daktyli (1kcal) kontra 1g suszonych daktyli (2kcal) suszone daktyle zawsze wypadną gorzej. Suszony owoc jest odwodniony, jest więc koncentracją zarówno energii (kalorii), jak i składników odżywczych.


Daktyle suszone znane były już w starożytności, gdyż suszenie na słońcu okazało się być idealnym sposobem przechowywania tych owoców. Wykorzystywano je jako źródło energii podczas długich wypraw, a także główny składnik wina, ponieważ, ze względu na dużą ilość cukru, bardzo szybko fermentowały. Co to są suszone daktyle? Zdrowe, soczyste i dietetyczne brownie.


Najważniejszymi składnikami tego ciasta są: fasola i daktyle. Fasola nadaje ciastu odpowiednią konsystencję. Ciasto jest bezglutenowe, dietetyczne i zawiera sporą porcję białka. Wybraliśmy dla Was daktyle jako owoce, które odpowiadają potrzebom żywieniowym współczesnego konsumenta – są pożywne, uprawiane bez „chemii”, a dobre właściwości potwierdzone są przez tysiące lat obecności w diecie ludów, gdzie daktylowce występują w warunkach naturalnych.


Daktyle od tysięcy lat słyną jako smaczne i zdrowe owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty