Właściwości takiej kawy zbliżone są do napoju z ekspresu ciśnieniowego, a do tego dzięki hermetycznie pakowanym kapsułkom zawarte w kawie związki nie ulegają utlenieniu, jak ma to. Właśnie dlatego, jeśli chcemy doświadczyć korzyści płynących z picia kawy, ale uniknąć niepożądanych rezultatów, najbezpieczniej będzie zdecydować się na ciśnieniowy lub przelewowy ekspres do kawy. Korzystając z ekspresu, możemy samodzielnie wybrać wysokogatunkową kawę, a następnie wypić aromatyczny, krótko parzony. Najwyższe stężenie tych związków miała kawa z ekspresu ciśnieniowego, mniejsze kawa zalewana wodą, a najuboższa w nie była kawa rozpuszczalna. Duże znaczenie ma ciśnienie w ekspresie.
Polecam kawę z ekspresu ciśnieniowego bądź przelewowego.
Jeśli jesteśmy ograniczeni finansowo i nie stać nas na zakup takiego sprzętu to zachęcam do zakupu kawiarkę. W domowych warunkach sprawdzi się doskonale. Nie pijemy czarnej kawy na czczo, jeśli już to z dodatkiem mleka.
Kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego i kolbowego. Kawa przyrządzana w takim ekspresie jest mielona bezpośrednio przed zaparzeniem napoju, dzięki czemu uzyskuje się świeży napar o najwyższej jakości. Wybierając ciśnieniowy ekspres do kawy, zwróćmy uwagę na moc grzałki.
Im jest większa, tym szybciej parzy się kawa. Polifenole zawarte w kawie mają właściwości wspomagające układ krążenia, działają przeciwnowotworowo, oczywiście jeśli są spożywane w umiarze. Kawa parzona, czyli fusy zalane wodą, też nie jest obojętna dla naszego organizmu, ale z innego powodu.
Ponieważ fusy swobodnie pływają w filiżance, tworzy się zawiesina, która podrażnia żołądek i wątrobę. Szczególnie szkodliwe jest picie takiej kawy na czczo, bo może powodować wrzody żołądka. I co z tego że przeliczenie na kg kawy wychodzi drożej na kapsułki, jak taką mieloną zużywam 3x szybciej, gdyż kawa jest po prostu słaba. Co do smaku, no cóż - smaczniejsza jest ta z ekspresu z młynkiem, ale w sensie aromatu, natomiast w sensie intensywności smaku kawy już z mleczkiem - wygrywa kapsułka.
Jeśli jednak cała twoja rodzina zaczyna dzień od filiżanki kawy, to rozwiązanie będzie jak najbardziej odpowiednie. To również dobry zakup dla osób, którym zależy na kawie z dużą ilością kofeiny. Choć ekspres przelewowy przystosowany jest do robienia jednego rodzaju kawy, to wyciąga z niej wszystkie składniki i naturalny smak. To właśnie taka kawa zawiera najwięcej antyoksydantów i innych korzystnych dla zdrowia substancji.
Urządzenia różnią się także pojemnością zbiornika na wodę i filtra na kawę oraz poziomem ciśnienia, z jakim gorąca woda lub para przechodzi przez pojemnik z kawą. Fakt, naprawdę dobre ekspresy ciśnieniowe nie należą do najtańszych. Po turecku, czyli w rondelku, z pomocą ekspresu przelewowego lub ciśnieniowego. Parzenie kawy wpływa na aspekt smakowy, estetyczny, ale i zdrowotny.
Zwykła biała kawa z takiego ekspresu to koszt ok. Kawa z ekspresu jest najlepszym i najkorzystniej wpływającym na organizm sposobem na przyrządzenie smacznej i zdrowej małej czarnej. Jak twierdzą sami miłośnicy tego napoju, różnica między kawą z ekspresu ciśnieniowego a zwykłą parzoną jest wręcz nieporównywalna. Parzona w ekspresie ma głębszy smak i bardziej intensywny aromat.
Jednakże przy ogromie dostępnych na rynku producentów i różnego rodzaju mieszanek wciąż zastanawiamy się, które kompozycje – jaki skła stopień wypalenia ziaren i intensywność ich nut smakowych okażą się najlepsze. Najlepsza kawa do ekspresu.
Dobór odpowiedniej kawy zależy również od sposobu, w jaki będziemy ją parzyć, oraz urządzenia, jakim dysponujemy. Kawy ziarniste najlepiej sprawdzą się przy automatycznych ekspresach ciśnieniowych z wbudowanym młynkiem. Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego? Te rodzaje mają znacznie mniej kafestolu i kafeolu.
Dodaje też, że kawa z ekspresu ciśnieniowego jest jakby pośrodku. Ma mniej wspomnianych związków niż kawy gotowane i zalewane wrzątkiem, jednak więcej niż po zastosowaniu filtra papierowego. Na koniec jeszcze jeden szkopuł. Z kolei kawa parzona tworzy zawiesinę (poprzez pozostawienie fusów w filiżance), które podrażniają ściany żołądka, mogąc tym samym powodować wrzody (szczególnie, jeśli jest pita na czczo).
Ma to związek z długością pozostawienia zmielonych ziaren kawy w wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.