Trzymam słoik w lodówce, przykryty złożoną na raz gazą o dużych oczkach, przez którą swobodnie krąży powietrze (to po to, aby nic większego mi do słoika przypadkiem nie wpadło). Prosty chleb orkiszowy na zakwasie. Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie.
Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. A przepis na chleb żytni mam w planach dodać niedługo na stronę, ale jeśli Ci się śpieszy to napisz do mnie, prześlę Ci na maila. Przepis na chleb z mąki orkiszowej na zakwasie mój ulubiony.
Orkisz zawiera duże ilości lekkostrawnego białka, błonnika pokarmowego, węglowodanów, witamin, biopierwiastków, a także lepiej przyswajalny gluten. Ta stara odmiana pszenicy jest bogata w kwasy nienasycone, przede wszystkim kwas linolenowy. Jak upiec domowy chleb? Najlepiej chleb orkiszowy na zakwasie, a nie na drożdżach.
Dzisiaj podam przepis na domowy chleb, który zawsze się udaje. Takiego chleba jak domowy nie kupisz w żadnej piekarni. Dziś zrobimy własny zakwas z mąki orkiszowej i wody.
Odświeżany raz na dwa tygodnie podczas pieczenia chleba świetnie się przechowa przez wiele, wiele lat, a nawet wzmocni się.
Składniki na zakwas: 6g pełnoziarnistej mąki orkiszowej, 6ml letniej wody. Doświadczenia z zakwasem i pieczeniem chleba miewałam różne i już parę razy decydowałam, że jednak nie dla mnie to sprawa. Chleb orkiszowy na zakwasie. Nie znałam dość dobrze zakwasowych zwyczajów, stąd problemy i niejednokrotnie zawartość słoiczka lądowała w koszu. Nie jestem jeszcze specjalistką od każdego rodzaju chleba.
Twierdzi, że są najlepsze. Przez kilka lat nauczyłem się kilku rzeczy, a przede wszystkim tego, żeby się z nią nie kłócić. Więc skoro są najlepsze, to pewnie są :). To jeden z powodów, dla których go uwielbiam. Masz ochotę na barszcz czerwony, ale nigdy nie słyszałaś o zakwasie buraczanym?
Wypieki z mąki orkiszowej są niesłychanie zdrowe. Sam orkisz ma duże właściwości zdrowotne: wzmacnia odporność, ma dobry wpływ na krew, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii. Oto sprawdzone przepisy na pyszny chleb orkiszowy. Ponadto urzeka wyjątkowym smakiem i zapachem.
Szczególnie jeżeli chodzi o chleb orkiszowy, który trudno przecenić, a jego zalety można by wymieniać długo. Zakwas dostałam od koleżanki i podzieliłam się nim już wielokrotnie. Moja mama, siostra, ciocia, koleżanki pieką w domu, zachęcone przeze mnie, chleb na zakwasie.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście to zachęcam a zakwas to najlepiej pozyskać z pewnego źródła.
Sądząc po pytaniach jakie zostawiacie na blogu i wysyłacie mi mailem, macie dużo wątpliwości odnośnie prowadzenia orkiszowego zakwasu i wypieku chleba na nim. Bardzo jednak chcecie wypiekać takie chleby w swoich domach. Wcale się nie dziwię – zapach, smak i walory zdrowotne są niesamowite. Smakuje całej Zobacz więcej. Razowy chleb orkiszowy odstawiłam na kilkanaście godzin rośnięcia do lodówki, a po tym czasie wstawiłam do piekarnika.
Zachęcam do przygotowania, a gotowy smakuje wyśmienicie podany z dżemem z suszonych owoców albo jajkiem w koszulce i kubkiem mleka zsiadłego. Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze dwie godziny aż się zakwas ogrzeje i dopiero wyrabiam masę na chleby. Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb.
Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.