piątek, 5 lipca 2019

Chleb ezechiela przepis

Samo przygotowanie chleba nie jest tak pracochłonne jakby się mogło wydawać (czytając przepis), chyba największą trudność sprawiło samo zebranie odpowiednich składników. Chleb Ezechiela jest ciekawy w smaku i nie żałuję, że go upiekłam, chociaż nie obiecuję, że będą powtórki. Biblijny chleb Ezechiela. Po tym czasie do zaczynu dodać wodę z solą, wymieszać.


Chleb ezechiela przepis

Następnie dodać zmielone ziarna soczewicy, kaszy jaglanej i bobu. Stopniowo dodać mąkę pszenną. Do pewnego momentu można mieszać drewnianą łyżką.


Chleb jest ciekawy w smaku i nie żałuję, że go upiekłam, chociaż nie obiecuję, że będą powtórki. W trakcie przerzucania ciasto odrobinę się „rozlazło” na blasze, myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie wyrastanie i pieczenia chleba w keksówce. Chleb można zrobić w wersji z kiełkujących nasion zbóż lub na zakwasie z mąk zbóż. W oryginale miał być wypieczony jak „podpłomyk jęczmienny” czyli w formie płaskich placuszków a nie bochenków.


Z przygotowanego ciasta można upiec podpłomyki na blasze, uformować nieduże bochenki wielkości bułek. Ezechiel dostaje od Boga wskazówkę, z czego ma zrobić postny chleb: z pszenicy, jęczmienia, bobu, soczewicy, prosa i orkiszu. Dzięki niemu i wodzie prorok przetrwał okres postu - Ez. Charakteryzowała się ona silną pobożnością, ograniczonym kontaktem ze światem zewnętrznym i skupieniem na studiowaniu Pisma Świętego, z którego pochodzi przepis na wypiekany przez nich chleb.


Możecie też znaleźć w internecie przepis i wykonać go samodzielnie w domu. Podzielcie się z nami swoimi spostrzeżeniami w komentarzach. Sprawdź również: Czy zgaga po zjedzeniu chleba jest możliwa? Pierwszy przepis na ten chleb znajduje się w biblijnej Księdze Ezechiela. Tradycyjny przepis zakłada wykorzystanie do produkcji pszenicy, jęczmienia, prosa, orkiszu, bobu i. Dlatego prosimy - wyraź zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych, które trafiają do nas, gdy korzystasz ze stron i aplikacji Edipresse Polska S. Chleb esseński, czasami nazywany chlebem Ezechiela, uznawany jest dziś za bardzo prymitywny.


Powstaje on ze skiełkowanego ziarna. Chleb ten trzeba wypiekać w niskiej temperaturze lub nawet spożywać na surowo. Praktycznie w całości składa się naturalnych, nieprzetworzonych składników.


Udało mi się was już przekonać? Jeśli nie do końca to rzućcie okiem na korzyści. Uznałam, że tak będzie najlepiej aby te najlepsze przepisy na chleb mogły znów zaistnieć w sieci. Kopie wpisów z poprzedniego bloga będę starała się umieszczać jak najczęściej. Domowi piekarze, którzy będą chcieli jakiś konkretny przepis tak jak dotychczas, poproszę o maila albo o komentarz.


Chleb ezechiela przepis

Zalet możnaby długo wymieniać. Na koniec dodamy tylko, że w przeciwieństwie do innych chlebów, chleb Ezechiela nie zawiera cukru! Chleb razowy Wszystkie wiemy, że chleb razowy jest najlepszy, jednak nie jest wcale łatwo kupić taki prawdziwy razowiec.


Chleb z dodatkami, czyli jak urozmaicić podstawowy przepis na chleb. Do pszennego chleba pasują rozmaite zioła, ziarna i przyprawy. Można je stosować osobno albo użyć wszystkiego po trochu. Przenoszę chleb bardzo delikatnie, wstawiam do piernika nagrzanego do 2stopni, piekę minut a następnie zmniejszam temperaturę do 1i piekę kolejne minut. Chleb wyjmuję z blaszki i papieru i studzę na kratce.


A ty – jaki chleb lubisz najbardziej? Dla mnie pieczywo to smak, to zdrowie, to przyjemność jedzenia. Sprawdź przepisy i smakowite historie. Przepis na cebulowy chleb pszenno-żytni na zakwasie. Pokazujemy, że pieczenie domoweog pieczywa nie jest trudne.


Bardzo dobry przepis , chleb przepyszny. Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 4g maki pszennej i 1g maki chlebowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty