poniedziałek, 29 lipca 2019

Ser do sałatek

Delikatne śmietankowe serki w plastrach, twarożki czy ser mozzarella równie dobrze pasują do wędzonego łososia oraz kwaskowych pomidorów, jak i do słodkich sałatek z owocami i bakaliami. Słonawy ser feta pasuje natomiast do warzyw – zarówno świeżych, jak i konserwowych. Sery twarde i żółte.


Uwielbiasz od czasu do czasu przekąsić pyszną i zdrową sałatkę? Oczywiście tylko wówczas, gdy będzie się on dobrze komponował z pozostałymi składnikami dania: źle dobrany ser nie tylko nie przyczyni się do efektu “wow”, ale może nawet popsuć smak sałatki.

Warto pokusić się o zrobienie sałatki z gorgonzolą i gruszkami lub z serem pleśniowym i kukurydzą. Dobrze jest także wykorzystać ser kozi, którego intensywny smak wymaga użycia przemyślanych składników. Gorgonzola - niebieski ser pleśniowy z Lombardii. Mozzarella - miękki ser z Kampanii, oryginalnie wykonywany z mleka bawolic (obecnie także krowiego). Sprzedawany w postaci większych lub małych kawałków w serwatce.


Baza sałatki caprese, idealny do pizzy i lasagne. Możesz do niego również dodać bazylię lub natkę pietruszki – będzie pysznie!

Do bardziej oryginalnych, orientalnych połączeń sprawdzi się sos sezamowy – z dodatkiem pasty tahini lub winegret z olejem sezamowym. Jeśli jednak Twoja sałatka to same warzywa, niskotłuszczowy ser lub kurczak gotowany, to koniecznie dodaj do sosu tłuszczu. Poza tym sałatka z tłuszczem dłużej będzie sycić.


Stawiamy na jakość oleju, a nie tylko ilość. Wyśmienicie sprawdza się w tym przypadku słona i aksamitna feta. Będzie dobrze komponować się z różnymi składnikami.


Do sałatek warto dodawać również sery i mięsa. Aby łatwo go pokroić, wystarczy nanieść niewielką ilość oleju na nóż. Zazwyczaj dodawany jest do sałatki greckiej. Można ją zapiekać, dodawać do farszów oraz podawać do sałatek czy.


Można przygotowywać cały rok i sięgać do lodówki w potrzebie. Inspiracją był dla mnie przepis z książki Slow west wege, trochę zmodyfikowalam składniki. Na szczególną uwagę zasługuje ser feta. Należy do serów kwasowo-podpuszczkowych, pełnotłustych – zawartości tłuszczu w j masie.


W kulinarnych przepisach coraz częściej uwzględniany jest ser pleśniowy jako dodatek do sałatek, pizzy, kanapek i makaronów, a w sklepach spożywczych dostępnych jest wiele rodzajów pleśniowych serów od popularnego camemberta czy brie przez sery bardziej wykwintnem, takie jak amablu z niebieską pleśnią.

Istnieją dwa rodzaje fety: twarda i miękka, którą można rozsmarowywać. Wypróbujcie warzywne sałatki z kurczakiem, krewetkami lub aromatycznymi serami. Sałatki łączą w sobie to, co najlepsze! Do słonych smaków doskonale pasują owocowe akcenty – do sałatek z mięsem można dodawać truskawki, mango czy porzeczki. Najlepsze sezonowe sałatki ze świeżych warzyw.


Lekkie sałatki w stylu fit oraz bardziej pożywne sałatki z kurczakiem i tuńczykiem. Zobacz także przepisy na surówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty