Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na godziny. Czynność powtórz jeszcze razy. W sumie zakwas rośnie przez dni. Gotowy zakwas przełoż do dużej miski.
Dodaj 5g mąki żytniej razowej i 5ml przegotowanej, ciepłej wody.
Pierwszy zakwas, kilka lat temu, był katastrofą…. Piekłam juz kilka chlebków, głównie z mąki pszennej, na zakwasie żytnim. Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na zakwasie żytnim, pszennym i orkiszowym - zarówno chleb pszenny, żytni jak i orkiszowy - w wersji jasnej i razowej. Ciasto na nim zachowuje się w inny sposób, na zakwasie żytnim chleb jest po prostu smaczniejszy, do tego siatka glutenu rozkłada się lepiej w cieście, a przecież na pięknych pęcherzykach chyba zależy każdemu #128578; Ale z zakwasu bezglutenowego można śmiało sobie wyprowadzić zakwas żytni w nowym słoiku.
Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.
Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego , piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie. Domowe pieczywo na zakwasie.
Jak przygotować zakwas. Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty. Potrzebuję przepis na dobry chleb ŻYTNI bez dodatku pszennej mąki która zawiera gluten.
Niestety mam chore jelita dość poważnie nie mogę spożywać glutenu i mogę tylko chleb żytni na zakwasie naturalnym. Ciężko dostać taki w miejscu w którym mieszkam. Z każdym dniem zakwas dojrzewa coraz bardziej. V dnia pęcherzyki powinny być już widoczne, ale głównie widać będzie zmianę jego koloru.
Po kilku dniach od nastawienia zakwasu żytniego na bazie mąki żytniej razowej – zakwas zmieni się z koloru szarego w zdecydowanie bardziej jasnobrązowy – taki jak na zdjęciu. W zależności od preferencji na tym etapie decydujemy jakie mąki chcemy użyć. Do miski wlewamy zakwas i dosypujemy 1g mąki oraz 90- 1ml wody. Konsystencja powinna być spójna ale nie sztywna.
Nieraz, chleb razowy mylony jest z żytnim, jednak w razowcu to nie rodzaj mąki jest najważniejszy.
Może powstać na zakwasie i na drożdżach. Dziś przepis na pyszny domowy chleb żytni na zakwasie. Przepis jest prosty, sama się nie spodziewałam, że zrobienie chleba na zakwasie może być tak nie skomplikowane. A przepis na chleb żytni mam w planach dodać niedługo na stronę, ale jeśli Ci się śpieszy to napisz do mnie, prześlę Ci na maila.
W przepisie wykorzystałam ten domowy zakwas na chleb. Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieść w misce i wymieszaj. Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Chleb żytni na zakwasie. Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na godzin (najlepiej na całą noc). Mąkę żytnią pełnoziarnistą razem z zakwasem i mąką żytnią 7mieszamy dokładanie w misce. Dodajemy 7ml wody o temperaturze pokojowej, mieszamy ponownie i zostawiamy mąkę na godzinę, aby lekko się ukwasiła, zmiękła a otręby w żytniej pełnoziarnistej napęczniały. No i upiekłem swój pierwszy chleb na zakwasie, żytni razowy z ziemniakami. Piekłem go z duszą na ramieniu, bo zakwas był młody, siedmiodniowy zaledwie, bałem się, że chleb nie wyrośnie bo po trzech godzinach nic się jeszcze nie działo, ale w końcu ruszył i po sześciu już się nadawał do piekarnika.
Oczywiście można próbować i modyfikować przepisy i dodawać zakwas dokarmiany inną mąką. Ilość dodanego zakwasu w przepisie na chleb jest najczęściej mała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.