piątek, 27 września 2019

Jakie przyprawy do galarety wieprzowej

Domowa galareta wieprzowa smakuje świetnie na podstawie wywaru z Kostki Mięsnej WINIARY, w którym gotuje się nóżki wieprzowe, golonkę oraz kompozycję warzyw. Pamiętaj, aby podawać galaretę wieprzową skropioną delikatnie sokiem z cytryny lub octem dla uwyraźnienia smaku. Nie żałuj przypraw: czosnku, ziela angielskiego, liści. Galareta wieprzowa albo zimne nóżki.


U mnie w rodzinnym domu zazwyczaj mówiło się galareta.

Jakie są jego właściwości i jak powinniśmy go wykorzystywać? Chrzan - stosujemy do jaj,salatek,surowek,sosow,ryb w galarecie Estragon - do salatek,zup,gotowanych ryb,jajecznicy Hyzop lekarski - do zupy ziemniaczanej,salatek miesnych,pasztetow,cieleciny Jalowiec - do kapusty,dziczyzny. Do garnka dodać mięso wieprzowe , warzywa w całości oraz przyprawy.


Ja gotuje w szybkowarze to znacznie skraca czas a smak jest taki sam w zależności jakie dajesz przyprawy , gotować i smakować. Gotować przez godziny. Zimne nóżki pamiętam doskonale z domu rodzinnego, gotowane przez wiele godzin z przyprawami.


Przyprawy Przyprawy do galarety kurczęcej, wieprzowej. Tak naprawdę możesz do galaretki dodać dowolne przyprawy, ale jeśli nie użyjesz soli, po prostu nie ma szans być smaczna.

Użyj soli morskiej lub bogatej w minerały różowej. Taką właśnie galaretę z nóżek wieprzowych w formie od babki robiła na Wielkanoc moja Mama. W tym roku postanowiłam i ja tak zrobić – dziś na próbę, reszta galarety w słoiku w lodówce, powędruje do foremki w sobotę wieczorem, żeby była gotowa na niedzielne śniadanie. Nóżki wieprzowe wymocz przez pół godziny.


Następnie dokładnie oczyść, opłucz i włóż do dużego garnka. Mięso wieprzowe umyj i dodaj do nóżek. Włoszczyznę obierz, opłucz, wrzuć do garnka z mięsem i nóżkami. Kuchara ma zupełną rację – co do czasu gotowania. Dodaj obraną cebulę.


Tak przyrządzone zimne nóżki to także pyszna przekąska na drugie śniadanie lub kolację. Wypróbujcie przepis na galaretkę z nóżek wieprzowych z majerankiem i podajcie ją z ćwikłą, chrzanem lub musztardą. Zobacz także Przepis na studzieninę, galaretkę wieprzową oraz. Moja babcia robiła galaretę w ilościach, było w niej sporo mięsa, ptzyptawy dyżurne w każdej galarecie, ale warzywa usuwała z galarety, dodawała coś tam tylko do ozdoby.


A ja uwielbiam wszystkie warzywa w galarecie i zresztą u mnie z warzywami czy bez – galareta nigdy dłużej sie nie utrzyma. Oczysczamy skórę na golonce i nóżkach, dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny.

W międzyczasie zbieramy szumowiny z wywaru. Wywar przecedź i dodaj Kostkę Mięsną Winiary, łyżeczkę żelatyny Winiary, dopraw do smaku solą, pieprzem i octem. Te przyprawy nie tylko dodadzą smaku każdej pieczeni, ale i przemienią ją w danie nieco lżejsze dla naszego żołądka. Chudy schab wieprzowy można połączyć także z owocami (np. śliwkami czy morelami).


Zaś do przyrządzania nieco bardziej tłustych partii (np. karkówki) doskonale nadaje się piwo, goździki, sól, pieprz i cukier. Najlepsze przyprawy do gulaszu Czym najlepiej przyprawić gulasz:. Liść laurowy – pamiętaj, że na 2-litry potrawy sztuki w zupełności wystarczą.


Ziele angielskie – wzmacnia smak mięsa i podkreśla warzywne nuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty