środa, 15 lutego 2017

Chleb orkiszowy z ziarnami przepis

Chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie. Rewelacyjny chleb orkiszowy z dodatkiem mąki pszennej. Wzbogacony bardzo dużą ilością ziaren – siemienia lnianego, słonecznika, dyni i sezamu. Dodatkowo, odrobina kaszy jaglanej.


Składniki wymagają jedynie wymieszania. Do dużej miski wsypujemy mąkę ,płatki,otręby,ziarna słonecznika,len,sól,zakwas.

W wodzie rozpuszczamy drożdże i miód wlewamy do miski z mąką. Drewniana łyżką mieszamy wszystkie składniki ,odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie chleb odgazowujemy i pozostawiamy na pół godziny,czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Trzy- cztery keksówki wykładamy papierem do. Jest pyszny i długo zachowuje świeżość.


Pyszny chleb z chrupiącą skórką. Nic dziwnego, skoro sam orkisz ma mnóstwo zalet i już w XII w. Mam pytanko który z pani przepisów na chleby na zakwasie jest podobny w składzie do tego chlebka na drożdżach.

Rodzince bardzo smakował i szukam odpowiednika dla tego chlebka. Upiekłam chleb prosty razowy ze strony przepis na chleb wyszedł rewelacyjnie. Czy już teraz mogę pięć wszystkie chleby na zakwasie czy zacząć od białych. Wypieki z mąki orkiszowej są niesłychanie zdrowe. Sam orkisz ma duże właściwości zdrowotne: wzmacnia odporność, ma dobry wpływ na krew, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii.


Pięknie pachnie, smakuje wybornie i ma tą niesamowitą strukturę. Każdy ma swój ulubiony przepis na coś. Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami. Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny. Nie jest to chleb bezglutenowy, ale robię go często, bo jest naprawdę szybki w wykonaniu i smakuje moim znajomym, którzy na diecie bezglutenowej nie są.


Bardzo prosty chleb, w całości wykonany z jasnej mąki orkiszowej z dodatkiem pestek słonecznika, sezamu oraz siemienia lnianego. Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzin. Przepis na chleb orkiszowy z ziarnami słonecznika. Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie.


Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. Jakiś czas temu znalazłam sklep internetowy Biogra , który w swojej ofercie ma wyłącznie produkty orkiszowe. Oferta nie jest szczególnie rozwinięta, ale mają tam to co potrzebowałam.


Uwielbiam piec domowe pieczywo oraz bułki, ciasta drożdżowe i domowe pizze.

Domowy chleb orkiszowy na zakwasie i drożdżach piekę bardzo często. To wyjątkowo pyszny, wilgotny i zdrowy chleb orkiszowy razowy. Ponadto urzeka wyjątkowym smakiem i zapachem. To nie jest chleb na jeden czy dwa dni.


Tak przygotowany chleb orkiszowy będzie świeży przez a nawet dni! Więc podsumowując: zdrowy, łatwy i mega dobry. Lepiej być nie może :) PS w oryginalnych przepisach do przygotowania tego chleba stosowane było mleko, jednak z powodów zdrowotnych zastąpiłam mleko zwykłą letnią wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty