piątek, 21 lipca 2017

Chleb na zakwasie i drożdżach przepis

Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach Prosty chleb w stylu wiejskim, pachnący i smaczny. Nie wymaga pracochłonnego robienia tradycyjnego zakwasu. Ma chrupiącą skórkę. Chleb na zakwasie i drożdżach. Zaczyn połączyć z wodą i dodać resztę składników ( drożdże pokruszyłam z mąką).


Wyrabiać przez około -minut ręcznie, aż ciasto zrobi się sprężyste i elastyczne.

Następnie przykryć i odstawić na minut do wyrośnięcia. Zakwas - wynaleziono go tysiące lat temu w Egipcie. Zakwas to nic innego, jak mąka z wodą i… dużo ciepła.


Dziś coraz częściej piecze się chleby na drożdżach - to łatwiejsze i mniej czasochłonne, ale… chleb jest zupełnie inny. Ciasto wkładamy do miski. Miskę przykrywamy folią spożywczą, tak żeby ciasto nie przyschło na wierzchu. Teraz o samym przepisie.


Jest bardzo prosty.

Z pszennym chlebem pieczonym na drożdżach jest jeden zasadniczy problem. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Który chleb wybrać? Są takie dni, kiedy nie mamy wiele czasu, by upiec dobry chleb. Niestety, najsmaczniejszy chleb wymaga czasu, a upieczenie chleba na zakwasie zajmuje najczęściej kilkanaście godzin.


W tym przepisie Dan Lepard poszedł na kompromis - w ciągu godzin przygotujecie. Wpis na temat wypieku, wraz z przepisem umieścić na swoim blogu. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz.


Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.


Ulegnij modzie na domowy chleb. Na zakwasie lub drożdżach, wybierz ten który będzie smakował Tobie i Twojej rodzinie. Mając dostęp do skarbca ze sprawdzonymi przepisami sam przekonasz się, że pieczenie chleba może dostarczyć wiele radości i satysfakcji.


I dzięki temu publikuję kolejny przepis na naprawdę smaczny chlebek.

Sądzę, że spodoba się szczególnie tym osobom, które preferują chleby dość proste i bez dodatków. Poza tym pozwala zachować cenne składniki, które są wrażliwe na wysoką temperaturę. Jeśli chcesz jeść naprawdę zdrowy chleb, sięgnij właśnie po to pieczywo!


Zanim zrobiłam swój zakwas chlebowy piekłam chleby na drożdżach. Nadal czasem taki upiekę jak nie odświeżę odpowiednio wcześniej zakwasu, albo po prostu dla odmiany. Domowy chleb na drożdżach jest w porządku, o wiele lepszy niż z niejednej piekarni czy marketu.


Jednak bardziej smakuje mi taki na zakwasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty