wtorek, 4 lipca 2017

Czy szybkowar jest bezpieczny

Jaki szybkowar najlepiej wybrać i na co zwrócić uwagę przy kupnie? Szybkowar to inaczej garnek ciśnieniowy, który przyspiesza gotowanie potraw i może być wyposażony w dodatkowe funkcje. Dobry szybkowar, który warto wybrać, powinien zapewniać bezpieczeństwo, być trwały i wygodny w użytkowaniu. Taki, który będzie spełniał nasze oczekiwania! Szybkowary są nadal owiane pewną tajemnicą, a niektórzy wręcz obawiają się z nich korzystać.


Wszystko przez sposób w jaki działają, czyli przez wysokie ciśnienie, które wytwarza się.

Najbezpieczniej jest przed uchyleniem zaworu ochłodzić nieco szybkowar np. Czy wszystko można gotować w szybkowarze? Ze względów bezpieczeństwa nie poleca się gotować ani podgrzewać w szybkowarze drobnych kasz (jęczmiennej, gryczanej, manny – ale pęczak już tak), płatków owsianych, przecierów i musów.


Szybkowar to jeden ze sprzętów AG których nie powinno zabraknąć w nowoczesnej kuchni. Nie jest jak płyta indukcyjna, bez której nie ugotujemy zupy czy lodówka, bez której będziemy musieli pic ciepłe piwo, ale odpowiednio wykorzystany może niesamowicie ułatwić życie. Na co zwracać uwagę przy wyborze szybkowaru? Sprawdźcie w naszym krótkim poradniku.


Decydując się na zakup szybkowaru warto zwrócić uwagę na to, jaką pojemność ma naczynie, a także czy jest kompatybilne z kuchenką indukcyjną i czy może być myte w zmywarce.

Ze względu na technikę gotowania w szybkowarze warto wybrać model z długim uchwytem, umożliwiającym wygodną i bezpieczną obsługę jedną ręką. Najlepiej wybierać szybkowary z aluminium anodowanego. Co prawda w temperaturze powyżej 1stopni Celsjusza aluminium może wydzielać szkodliwe substancje, jednakże w szybkowarach taka temperatura nie jest osiągana, więc nie musimy obawiać się o zdrowie naszych najbliższych. Stosowanie szybkowaru aluminiowego jest w pełni bezpieczne. Mój szybkowar jest jeszcze z czasów PRL,jakie to wszystko wtedy było mocne ,gotuję w nim kilka razy w miesiącu,przed świętami i imprezkami częściej.


Najczęściej ,jak wymieniły poprzedniczki buraki,warzywa na sałatkę,mięsa na pasztety,dziczyznę. Na początku warto zaznaczyć, że szybkowar nie jest urządzeniem przeznaczonym wyłącznie do gotowania zup, makaronu czy ziemniaków. Nadaje się do przygotowania wszelkiego rodzaju jednogarnkowych dań, na przykład gulaszu, można w nim też rozmrażać mięso i inne składniki.


Obsługa Szybkowaru. Na tej stronie postaram się przedstawić Wam w jasny i zrozumiały sposób, czym jest szybkowar i jak się go obsługuje. Dostępne na rynku szybkowary różnią się pojemnością, materiałem wykonania, systemami zabezpieczeń oraz stylizacją i detalami, jak np. W każdej instrukcji eksploatacji jest podane jak należy o zawór zadbać.


Jeśli zatniesz się nożem nie spodziewaj się odszkodowania od producenta. Czy szybkowar jest bezpieczny. Mamy zatem niesamowitą wygodę użytkowania, która jednocześnie zapewnia nam zdrowie. Trzeba jednak wiedzieć, w jaki sposób bezpiecznie używać szybkowaru.


Nie jest to wcale takie trudne i każdy jest w stanie poradzić.

Kiedy się czegoś poszukuje w szafie, to szybkowar potrafi się zsunąć i próbuje. Co istotne, urządzenia dostępne są w różnych wielkościach (Media Expert proponuje szybkowary od do nawet litrów pojemności). Wybór powinien zależeć od tego, jak planujemy wykorzystywać szybkowar – czy będziemy stosować go do gotowania codziennych posiłków dla jednej osoby, czy korzystać z niego raz w miesiącu przygotowując rodzinny obiad. Czy gotowanie w szybkowarze jest bezpieczne? Na pokrywce znajduje się bowiem specjalny zawór bezpieczeństwa, przez który wydobywa się para wodna.


Stanowi to skuteczne zabezpieczenie przed gwałtownym wydostawaniem się jej na zewnątrz, co mogłoby grozić wybuchem. W szybkowarze nie należy gotować drobnych produktów takich. Jak gotować w szybkowarze?


Jeśli urządzenie jest szczelnie zamknięte, wskazówka pokazuje drgania. Ważne jest to, by odpowiednio dostosować poziom wrzenia w szybkowarze. Po pierwsze pokrywka wkładana jest do wewnątrz garnka (nie tak jak w innych szybkowarach nakładana na górę garnka i zakręcana śrubami). Szybkowar Fissler czy też szybkowar WMF stawiamy na płycie grzewczej czy kuchence i obserwujemy regulator ciśnienia. Efektem takiego rozwiązania jest to, że nie otworzymy „fizycznie” szybkowaru dopóki nie zostanie całkowicie wypuszczone ciśnienie.


Po drugie nasz szybkowar posiada specjalny zawór bezpieczeństwa. Jest to urządzenie, które generuje wysokie ciśnienie wewnątrz, dlatego też ważne jest bezpieczeństwo podczas gotowania. Zapoznaj się z siedmioma zasadami gotowania w szybkowarze i stosuj je, aby gotować szybko i bezpiecznie. Do czego służy szybkowar ? Na początek dwa zdania na temat urządzenia jakim jest szybkowar.


Szybkowar, zgodnie z opisem posiada kilka bardzo praktycznych programów. Jest prosty w użytkowaniu, doskonale pomaga przygotować szybko i zdrowo wiele nawet bardzo czasochłonnych potraw. Jest bezpieczny i łatwy w utrzymaniu czystości.


Wypróbowałam wiele przepisów i naprawdę sprawdził się wspaniale.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty