poniedziałek, 10 lipca 2017

Jak zrobić zakwas żytni

Osobom początkującym w temacie wypieków na zakwasie polecam wyhodowanie, w pierwszej kolejności zakwasu żytniego. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, ale poniżej przedstawię metodę moim zdaniem najprostszą i najbardziej efektywną. Na początku chleb z niego wyrastał jak na drożdżach (tyle, że wolniej).


Od jakiś m-cy chleb z tym zakwasem nie wytasta. Najlepiej przekonajcie się o tym sami, korzystając z poniższych wskazówek jak zrobić zakwas krok po kroku #128578; Jak wykonać zakwas żytni krok po kroku?

Zakwas ciągle pachnie tak jak powinien. Bierzemy szklane naczynie, w którym łączymy 1g mąki żytniej i 1ml letniej wody (zdjęcie numer krok 1). Jak zrobić chleb na zakwasie (orkiszowo-żytni)? Chleb na zakwasie z tego przepisu nie wymaga wiele zachodu, specjalnych maszyn, miksera i długiego wyrabiania.


To jeden z powodów, dla których go uwielbiam. Masz ochotę na barszcz czerwony, ale nigdy nie słyszałaś o zakwasie buraczanym? Inaczej chleb nie wyjdzie.


Chleby na mące pszennej mogą być pieczone zarówno na drożdżach spożywczych, jak i na zakwasie.

Potrzebne składniki: Do zrobienia zakwasu potrzebna jest mąka i woda. Czy mogę ten zakwas z mąki razowej wykorzystać do innego przepisu na chleb z Pani bloga? Jeśli ktoś próbował już pieczenia chleba żytniego tylko na drożdżach, musiał się przekonać, ze to niestety niemożliwe. Nawet, jeśli mąka żytnia stanowi tylko część użytej do wypieku, jest to trudne.


Początkującym piekarzom najlepiej wychodzą chleby z maki pszennej. Ani dieta bezmięsna, ani bezmleczna czy bezglutenowa nie wyklucza zrobienia zakwasu a potem wspaniałego żurku, żuru lub barszczu białego! Uwielbiam eksperymentować z chrupiącymi wypiekami, a niektóre szaleństwa chętnie powtarzam, ale czasem lubię upiec najzwyklejszy chleb bez dodatków. Tak jak ten prosty chleb żytni na zakwasie. Jego składniki stanowią jedynie: mąka, woda i sól.


Oczywiście jeszcze zakwas żytni, ale on również składa się tylko z mąki i wody. Ja nie zawsze czekam te godzin, bo jak zaczyn wyrośnie i opadnie, to już jest dobry. Proszę w piekarni o chleb na zakwasie, płacę za chleb na zakwasie, a ten chleb na trzeci dzień, od środka, podstępnie pleśnieje. A przecież, taki chleb, prędzej wyschnie niż pokryje się pleśnią. Zdenerwowana, zupełnie jak moja córka, kiedy zamiast w różowym kubeczku, soczek dostanie w niebieskim, zdecydowałam się na ten krok.


Jeśli w trzecim dniu zakwas jest płynny, dodajemy mniej wody do mąki, aby uzyskać gęstą konsystencję. Aby ją rozrzedzić – dolewamy zakwas, mieszamy i wlewamy całość do słoika. Zakrywamy ściereczką, przewiązujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Jeśli zakwas mocno pracuje – wieczorem można go przemieszać i użyć do wypieków. Po sześciu godzinach jest gotowy do zrobienia chleba. Młody zakwas nie pracuje tak mocno jak już dojrzały (kilkutygodniowy). Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ. Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu.


INEZ MJ 39views. Produkt ten idealnie zastąpi tradycyjny zakwas, pod warunkiem dodania odpowiedniej ilości drożdży. Będzie więc przydatny przede wszystkim przy wypiekaniu chleba żytniego (lub z dodatkiem mąki żytniej) oraz chleba mieszanego i bułek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty