Później jak wyjmuję zakwas z lodówki też często po dokarmieniu nie rośnie dużo. Ale nastawiam na nim zaczyn i chleb wyrasta. Zauważyłam, że jak schowam do lodówki mniejszą ilość (kilka łyżek) i potem dokarmię przed pieczeniem taką ilością mąki, jak mi do zaczynu potrzeba, to zakwas ładniej rośnie, więcej ma pęcherzyków.
Musze zrobić chleb na zakwasie ponieważ w zwykłych chlebach z marketu i piekarni jest pełno chemii tego proszku spulchniacza E30 E9które powodują raka. A jak wiadomo rak to grzyb. We wpisie Jak zrobić zaczyn na kolejny chleb podałem sposób uzyskania zaczynu, który można potem użyć do zrobienia ciasta na chleb.
A więc przypomnijmy sobie ten proces, ale tym razem dla równego rachunku dodajemy porcje po 1g : Zaczyn do chleba. Po ok tygodniu wyjmuje zakwas, daje mu 4-godzin zeby sie obudzil i robie zaczyn na kolejny chleb i pozniej wszystko powtarzam. Zaczyn otwarty z lodówki powinniśmy wykorzystać w całości i nie zostawiać w lodówce. Jak zrobić zaczyn drożdżowy Nie od dziś wiadomo, że ważnym elementem każdego drożdżowego chleba lub ciasta są oczywiście drożdże. Można używać do tego drożdży suszonych instant, które wystarczy wymieszać z mąka, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto.
Pamiętam swoje przemyślenia odnośnie zakwasu, zanim poznałam tajniki jego hodowli. Zrobienie domowego zakwasu wydawało mi się czymś nieprawdopodobnie trudnym i skomplikowanym. Uważałam, że jego wykonanie jest niczym mitologiczne syzyfowe prace, przynoszące jedynie wysiłek.
Na początku chleb z niego wyrastał jak na drożdżach (tyle, że wolniej).
Od jakiś m-cy chleb z tym zakwasem nie wytasta. Zakwas ciągle pachnie tak jak powinien. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby.
Przepis jest stosunkowo prosty, ale przygotowanie takiego chleba zajmuje dość sporo czasu. Sam zaczyn to nawet godzin czekania, ale WARTO! Zaczyn żytni najlepiej podobno robić w trzech etapach. Czym jest zakwas i jak zrobić zaczyn na chleb ? Robimy zaczyn na chleb. Zanim odpowiemy na pytanie, jak zrobić zakwas na chleb, warto dowiedzieć się, czym jest fermentacja i jak przebiega ten proces.
Na koniec dodajemy do naszego chleba pszennego olej lub roztopione masło. Ciasto na chleb pszenny wyrabiamy do chwili, kiedy zacznie odrywać się od brzegów miski, do momentu, kiedy zrobi się lekko lśniące. Pozostawiamy ciasto na chleb pszenny do wyrośnięcia na 50–minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Bardzo dobry chleb na zaczynie drożdżowym (dzięki temu ilość użytych drożdży jest naprawdę niewielka).
Chleb pszenny razowy na zaczynie. Ciasto jest luźne, ale tak genialnie się z nim pracuje, że to sama przyjemność. No i kolejny pieczony w garnku żeliwnym. Ostatnio najczęściej piekę takie chleby, choć o zakwasie nie.
Dodajemy zaczyn, a także mąkę i wodę, ewentualnie także cukier nierafinowany, sól morską i różne dodatki, jak nasiona czy suszone owoce.
Wszystko mieszamy w misce i. Gotowe ciasto na chleb przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około minut do wyrośnięcia. Można je od razu przełożyć do wysmarowanych masłem lub olejem i wysypanych otrębami foremek (najlepiej keksówek). Z podanych składników otrzymamy dwa bochenki chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.