poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Wok pekiński

Wok pekiński

Wok pekiński – równie wygodny i poręczny co wok mandaryński. Posiada rączkę ułatwiającą podrzucanie smażonych produktów. Jest jednak dużo głębszy i wykonany z lepszej jakości stali węglowej. Dzięki tym optymalnym rozwiązaniom uważany jest obecnie za najdoskonalszy wok, który pozwala uzyskać najlepszy aromat i wyjątkową.


Orientalne dania przygotowane na woku, nabierają chrupkości, oraz nutki orientalnego smaku. Zobacz inne Woki, najtańsze i najlepsze oferty. Dodatkowo WOK umożliwia niemal każdemu (tak, nawet temu, kto takiej sztuczki w kuchni nigdy jeszcze nie stosował) łatwe podrzucanie dania dla dokładnego do smażenia. Jest to naczynie bardzo głębokie, wykonane z dobrej jakości stali.


Podobnie jak jej mandaryński kuzyn, posiada rączkę. Sprawdź oferty woków na Ceneo. Sklep PrzepisyChinskie. Woki Ręcznie Kute z okrągłym lub płaskim dnem.


Najwięcej ofert w jednym miejscu. Radość zakupów i 1 bezpieczeństwa dla każdej transakcji. Patelnie wok taniej na Allegro. Taki wok z pewnością sprawdzi się w każdej domowej kuchni. Przy użyciu woka calowego można bez problemu przygotować porcji chińskiej.


Ceramika, indukcja, elektryczna czy tradycyjna gazowa - wok pekiński Emro Aziatica sprawdzi się w każdych warunkach. Przystosowane jest do płyt indukcyjnych, gazowych, dlatego cieszy się taką popularnością. Zastosowanie stali węglowej sprawia, że patelnie typu wok mają naturalne właściwości zapobiegające przywieraniu składników. Trudno wyobrazić sobie profesjonalną kuchnię bez choćby jednej patelni.


W tym dziale prezentujemy Państwu starannie przez nas wyselekcjonowane, najwyższej jakości patelnie wok. Ten rodzaj naczynia to obowiązkowy element w każdym lokalu, gdzie przyrządza się dania azjatyckie, tylko w tradycyjnym woku przygotować bowiem można autentyczne potrawy tej kuchni. Woki mogą więc mieć „uszy z obu stron patelni (tzw. wok kantoński), tylko jedną rączkę ( wok pekiński , wok mandaryński) lub spłaszczone dno ( wok pekiński ) przystosowane do gotowania na współczesnych kuchniach. Jednak gotowanie w woku to tak naprawdę przygotowywanie potraw na ogniu, który maksymalnie dogrzewa powierzchnię.


Aby wok służył nam przez długi czas, należy go najpierw odpowiednio przygotować. Do tej czynności zalicza się przede wszystkim specjalne wypalanie. Wybierając patelnie wok należy wziąć pod uwagę styl gotowania, jego wagę, wielkość, pojemność oraz przystosowanie do różnego typu palników.


Chin, oparta na tradycjach kulinarnych prowincji Hebei i Szantung. Podstawą pożywienia są pszenne bułeczki gotowane na parze oraz makaron. Dania z ryżu należą do rzadkości.


Duży wpływ na kuchnię tego regionu mieli w przeszłości Mongołowie, wprowadzając dania mięsne, opiekane na rożnie i smażone. Jest on głębszy od poprzedniego modelu, lecz nieco mniejszy, lżejszy i bardziej wygodny. Wyróżnia się także wok mandaryński, posiadający rączkę umożliwiającą jego podrzucanie.


Do wyboru mamy również wok pekiński , który łączy w sobie cechy poprzednich dwóch wariantów. Wok może posiadać jedną rączkę podobnie jak patelnia – to tzw. Stir fry - szybko znaczy zdrowo. Kształt woka, czyli powiększona i pogłębiona patelnia to sposób na błyskawiczne przyrządzenie dania. Ta technika nosi miano stir fry i pochodzi z kuchni.


Wok maszynowy jest równie dobry, różnica jest niewielka, dla niektórych może być nawet niezauważalna. Zamów jedzenie online z Wok Open Kitchen na Pyszne. Wok (chin. trad. 鑊, chin. upr. 镬) – naczynie przypominające miskę z jedną lub dwiema rączkami, służące do smażenia w ruchu, szybkiego przyrządzania potraw na ogniu, przeważnie wykorzystywane w kuchni chińskiej.


Pozwala na bardzo wydajną obróbkę cieplną. Wok kantoński posiada dwie rączki (uszy), natomiast nowsze woki mandaryńskie i pekińskie posiadają rączkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty